Gajadien: Onbegrip rond btw moet worden weggewerkt
09 Jan 2023, 00:00
foto
Asis Gajadien, fractieleider VHP en voorzitter vaste commissie Financiën.


Bij ondernemers én de consument is er nog veel onduidelijkheid over de belasting toegevoegde waarde (btw). Hoewel in winkels prijzen nog niet verhoogd mogen worden, zijn diverse goederen toch duurder geworden. Sommige producenten hebben hun prijzen verhoogd, omdat de koers de afgelopen periode gestegen is. Op goederen waar wel btw geldt, is door de producent reeds uitgerekend hoeveel de consument meer moet betalen. Veel handelszaken, zoals bouwmaterialen, wachten ook nog op hun certificaat en btw-nummer.

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP tevens voorzitter van de vaste commissie Financiën, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat het onbegrip rond btw weggewerkt moet worden, om een vlotte afhandeling te bewerkstelligen. "Het gaat om goede voorlichting vanuit de overheid, welke veel te veel tekort schiet. Aan de andere zijde moeten bedrijven het ook als een verplichting zien om de wet goed door te nemen. In de memorie van toelichting van deze wet is uitgebreid uitgewerkt hoe btw werkt", stelt Gajadien.

De politicus roept de Belastingdienst op om een actievere rol te spelen in de uitvoering. De dienst moet in contact staan met de bedrijfsgroepen. Het gaat om een nieuw belastingsysteem en de dienst moet 1 x 24 uur beschikbaar zijn, meent Gajadien. Hij ziet de betrokkenheid van het bedrijfsleven als een must voor een goede overgang naar dit rechtvaardige belastingsysteem.

Er moet een app ter beschikking worden gesteld voor de gemeenschap om elk btw certificaat te kunnen controleren. Ook zou het publiek feedback moeten krijgen of de afgedragen btw wel bij de Belastingdienst is terechtgekomen. De onduidelijkheid waarom de kleine ondernemers (onder SRD 1.000.000 jaaromzet) buiten de btw, vallen, "komt omdat zij nauwelijks toegevoegde waarde hebben dus het heeft geen zin om resources daarop los te laten. Level playing field wordt gegarandeerd door geen aftrekmogelijkheid voor dergelijke ondernemers. Dit is kenmerk van alle landen met btw in de wereld! Niet door Suriname bedacht!"

Voorbeeld btw
Gajadien geeft met een voorbeeld aan hoe de btw wordt bepaald. "Stel dat de CIF prijs voor import van een blik hondenvoer SRD 20 bedraagt. Daar moet 10% btw (SRD 2) worden afgedragen aan de Belastingdienst. De importeur verkoopt dit hondenvoer (met een winst) bijvoorbeeld voor groothandel voor SRD 25 (ex btw). Dan brengt die importeur SRD 2,50 btw (10%) in rekening op de nota. De importeur zou de Staat SRD 2 moeten betalen en ontvangt van de groothandelaar SRD 2,50 en moet dan per saldo SRD 0,50 aan de Belastingdienst betalen.

Stel de groothandel verkoopt het hondenvoer voor een supermarkt voor SRD 30 (ex btw), dan krijgt die supermarkt een btw rekening van SRD 3 (10%). Dus de groothandel heeft op een blik 2,50 btw betaald aan importeur en ontvangt SRD 3 van de supermarkt en moet die verschil van SRD 0,50 aan de Belastingdienst afdragen.

Uiteindelijk gaat de supermarkt het hondenvoer verkopen voor SRD 40 (ex btw) en dus wordt de consumentenprijs SRD 44 (40+10%). De supermarkt heeft aan de groothandel SRD 3 betaald en ontvangt van de consument SRD 4. Hiermee moet de supermarkt SRD 1 per blik afdragen aan de Belastingdienst. Uiteindelijk is het niet de ondernemer die de btw betaalt, maar de consument.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May