Cuba-spion Ana Belen Montes na 20 jaar vrijgelaten
08 Jan 2023, 16:36
foto
Een ongedateerde afbeelding van een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit 2005 laat zien dat Ana Belen Montes een nationaal inlichtingencertificaat ontvangt van George Tenet, die diende als directeur van Central Intelligence (DCI) voor de Central Intelligence Agency van de Verenigde Staten. (Foto via Reuters)


Ana Belen Montes, één van de hoogste Amerikaanse functionarissen waarvan ooit is bewezen dat ze voor Cuba heeft gespioneerd, is vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Het Amerikaanse Bureau of Prisons heeft dat bevestigd. Montes heeft meer dan twee decennia achter de tralies doorgebracht.

Montes (65) had in 2002 schuld bekend aan samenzwering om spionage te plegen nadat ze ervan werd beschuldigd haar leidende positie als ambtenaar van de Defense Intelligence Agency (DIA) te hebben gebruikt om informatie, waaronder de identiteit van enkele Amerikaanse spionnen, naar Havana te lekken.

Op 45-jarige leeftijd werd ze veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Montes, een Amerikaans staatsburger van Puerto Ricaanse afkomst, begon in 1985 voor de DIA te werken en klom snel op tot de beste Cuba-analist van het bureau.

Aanklagers zeiden dat Montes gedurende deze tijd gecodeerde berichten uit Havana ontving via een kortegolfradio als reeksen getallen, die ze op een met decodering uitgeruste laptop zou typen om naar tekst te vertalen.

Ze werd ervan beschuldigd de identiteit van vier Amerikaanse spionnen aan Cuba te hebben verstrekt, evenals andere geheime informatie.

Montes werd op 21 september 2001 gearresteerd, kort voordat de Verenigde Staten Afghanistan binnenviel. Haar advocaat, een vooraanstaande spionagespecialist, had beweerd dat ze zonder voorbehoud had meegewerkt.

Bij haar veroordeling een jaar later voerde Montes aan dat ze haar geweten had gehoorzaamd en dat het Amerikaanse beleid ten opzichte van Cuba wreed en oneerlijk was. "Ik voelde me moreel verplicht om het eiland te helpen zichzelf te verdedigen tegen onze pogingen om het onze waarden en ons politieke systeem op te leggen", zei ze.

Ricardo Urbina, de veroordelende rechter, oordeelde dat ze Amerikaanse medeburgers en de "natie als geheel" in gevaar bracht.

Bij haar vrijlating uit de gevangenis had Urbino bevolen dat Montes vijf jaar onder toezicht moest worden geplaatst, met toezicht op haar internettoegang en een verbod om voor regeringen te werken en zonder toestemming contact op te nemen met buitenlandse agenten.

Onder president Joe Biden heeft de VS Staten enkele sancties tegen Cuba versoepeld, maar handhaafde het zijn embargo uit de Koude Oorlog op het eiland en verscherpte het de beperkingen voor illegale migranten.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May