Drie dagen. Elf stemmen. Nog steeds geen US House-speaker
06 Jan 2023, 14:36
foto
Het lukt Kevin McCarthy, de Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar niet om gekozen te worden tot voorzitter. (Getty Images)


De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, is er niet in geslaagd om gekozen te worden tot voorzitter, in een verlamming van de Amerikaanse regering die sinds het pre-burgeroorlogtijdperk niet meer is voorgekomen.

Een cohort van rechts in zijn partij ontspoorde een elfde poging om hem op de derde stemdag te kiezen.

Republikeinen namen het Huis over tijdens de tussentijdse verkiezingen in november, maar door de impasse is de kamer niet in staat om leden te beëdigen of wetsvoorstellen aan te nemen. De Kamer is verdaagd tot vrijdag, vandaag.

Niet sinds 1860, toen de vakbond van de Verenigde Staten kibbelde over de kwestie van de slavernij, heeft het Lagerhuis van het Congres zo vaak gestemd om een voorzitter te kiezen. Destijds waren er 44 stemrondes nodig.

Een groep van 20 hardnekkige Republikeinse wetgevers weigert McCarthy de benodigde 218 stemmen te geven. De rebellen staan sceptisch tegenover de conservatieve betrouwbaarheid van het Californische congreslid, ondanks zijn steun van voormalig president Donald Trump.

Een van de dissidenten, Ralph Norman uit South Carolina, zei tegen de BBC dat hij McCarthy simpelweg niet vertrouwt. Het congreslid zei dat het team van  McCarthy in de weken voorafgaand aan deze impasse had gedreigd met politieke vergeldingsmaatregelen tegen hen als ze niet meededen. "We zouden uit commissies worden gegooid", zei Norman. "We gaan elk voorrecht dat we hadden verliezen."

"En we hadden eigenlijk tegen hen gezegd: 'Als we geen vragen kunnen stellen, als we de machtigste persoon die we klaarmaken om in functie te treden niet kunnen doorlichten, dan zijn we weg.'"

Ondertussen bleven de Democratische minderheden eenstemmig voor hun leider, Hakeem Jeffries uit New York, de eerste zwarte persoon die ooit een partij in het Congres leidde. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij zes Republikeinse overlopers zou kunnen overtuigen om voorzitter te worden.

Wetgevers in de scherp verdeelde kamer komen vandaag opnieuw bijeen, op de tweede verjaardag van een rel door Trump-aanhangers bij het Amerikaanse Capitool.

Ondanks de tegenslagen heeft McCarthy - die sinds 2019 de hoogste huisrepublikein is - steun gekregen van meer dan 200 Republikeinen, meer dan 90% van zijn caucus. Ze worden rusteloos terwijl hun agenda vastloopt.

"Ik maak me er grote zorgen over en ik zit in de inlichtingencommissie", zei Brian Fitzpatrick, een republikein uit Pennsylvania. Hij voegde eraan toe dat hij en de andere commissieleden geen geheime briefings kunnen ontvangen totdat de wetgevers zijn beëdigd.

Regels vereisen niet dat de voorzitter lid is van het Huis, en op donderdag bracht de Republikeinse rebel Matt Gaetz uit Florida een proteststem uit voor  Trump om in de rol te dienen. "Dit kan op twee manieren eindigen: of Kevin McCarthy trekt zich terug uit de race, of we construeren een keurslijf dat hij niet wil ontwijken", zei hij.

De Republikeinse Lauren Boebert uit Colorado nomineerde een wetgever uit Oklahoma en zei tegen haar collega's dat ze McCarthy moesten passeren. "Het gebeurt niet", zei ze, eraan toevoegend dat de Republikeinen "een punt moeten bereiken waarop we beginnen te evalueren hoe het leven na Kevin McCarthy eruit ziet".

McCarthy heeft een aantal concessies gedaan aan de rebellen, waaronder een zetel in de invloedrijke regelscommissie, die de voorwaarden bepaalt voor het debat over wetgeving in de kamer. Hij stemde er ook mee in om de drempel voor het uitlokken van een stemming over het al dan niet ontslaan van de voorzitter te verlagen tot slechts één lid van het Huis.

Tijdens de acht uur durende sessie van donderdag zag men hem ineengedoken zitten met assistenten en geanimeerde één-op-één gesprekken voeren met collega's.

De voorzitter van het Huis is de tweede in lijn voor het presidentschap, na vicepresident Kamala Harris. Zij bepalen de agenda in het Huis en zonder hen kunnen geen wetgevende zaken worden gevoerd.

In november wonnen de Republikeinen het Huis met een krappe marge van 222 tegen 212 in de kamer met 435 zetels. De Democraten behielden de controle over de Senaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May