Gerechtelijk vooronderzoek SLM-strafzaak geopend
06 Jan 2023, 00:57
foto


Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de fraudezaak bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is donderdag geopend door de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat op 6 december een verzoek voor het houden van een gvo is gedaan.

Het OM heeft geen verdachten in beeld gebracht, maar er is genoeg aanleiding om een gvo aan te vragen. Prenobe Bissessur die als consultant was aangetrokken door de SLM, terwijl hij adviseur was op het Kabinet van de President, heeft wel een reisverbod gekregen. Hij heeft intussen het land verlaten.

Het door president Chan Santokhi ingesteld onderzoeksteam naar betalingen aan externen bij de SLM, had eerder gesteld dat het "al met al een storm in een glas water lijkt te zijn". Het is volgens onderzoekers Ron Wijnstekers en Mahinder Sewgobind, lid van de raad van commissarissen jammer dat deze kwestie niet in de kiem is gesmoord.

Bissessur ontving buiten medeweten van raadsleden 17.500 euro per maand. Cruciale bepalingen in de statuten van het staatsbedrijf en wetgeving zijn in de prullenmand gegooid, de Anti-corruptiewet en Comptabiliteitswet zijn niet nageleefd. Ex-directeur Paul de Haan heeft handelingen gepleegd buiten de raad van commissarissen om, zoals het aantrekken van externen, openen van een bankrekening in het buitenland, betalingen van hoge bedragen aan derden.

In de statuten van de SLM is vastgelegd waarvoor de directie toestemming nodig heeft van de raad. De directie mag geen rechtshandelingen verrichten boven een bedrag van SRD 250.000. De leiding van het bedrijf moet werken met een door de rvc goedgekeurde begroting. Voor financiële handelingen die niet in de goedgekeurde begroting staan boven de SRD 250.000, moet de directie toestemming hebben van de rvc. De betaling van 17.500 euro per maand aan het advocatenkantoor (eenmansbedrijf) van Prenobe Bissessur, is niet voorgelegd aan de rvc. Ook het openen van een bankrekening waar de gelden van de verkoop van het SLM-pand in Rotterdam gestort zijn, is buiten medeweten van de rvc gebeurd. Dit geldt ook voor de betaling van 116.200 euro. Hiermee zijn de financiële regels van het bedrijf omzeild.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May