MZ met 'teamgeest, focus en passie geleid door 2022'
05 Jan 2023, 22:46
foto


Herman Jinti, directeur van de Medische Zending, Primary Health Care Suriname, (MZ), ziet 2023 optimistisch tegemoet. Het jaar 2022 is ondanks de naweeën van de Covid-19 pandemie en de nationale financieel-economische crisis, succesvol afgesloten. Het is de organisatie gelukt om conform het jaarplan tot in de verste gebieden van het binnenland gezondheidszorg te verlenen.

De MZ schrijft in een persbericht dat zij het afgelopen jaar voor extra uitdagingen stond. Naast de pandemie moest de gezondheidsinstantie ook omgaan met de gevolgen van wateroverlast in het binnenland. Daarnaast liep de zorg op diverse momenten in gevaar door gebrek aan medicamenten en medisch materiaal en door stakingen van de medewerkers.

Jinti benadrukt dat organisatie en personeel geraakt zijn door de sociaaleconomische omstandigheden van het land. “Onze teamgeest, onze focus en onze passie zijn onder enorme druk komen te staan.” Jinti geeft aan dat het thema van de beleidsperiode 2022-2024 het afgelopen jaar leidend is geweest voor de MZ: “Overleven en excelleren in uitdagende tijden door teamgeest, focus en passie bij het bieden van MZ Integrated Primary Health Care.”

Onderdirecteur Maureen van Dijk wijst erop dat het verzorgingsgebied van de MZ niet vrij is van de dreiging van infectieziekten. “Onze inspanningen om elk verdacht malaria geval vroeg te onderzoeken, om reizigers te screenen kort na aankomst in de dorpen, om correcte case-investigation en prompte rapportage te doen en om gebruik van geïmpregneerde klamboes mogelijk te maken, hebben ertoe bijgedragen dat overdracht van malaria in ons verzorgingsgebied voorkomen werd”.

De MZ was ook betrokken bij de voorbereidingen tegen introductie van apenpokken vanuit het buitenland. “In 2022 hebben wij onze koude keten versterkt. Uit donatie zijn nieuwe vaccincarriers en digitale thermometers voor de poliklinieken beschikbaar gekomen.” De PAHO, USAID en Unicef hebben vaccinkasten geschonken. “Dit betekent dat 71% (37) van de MZ-poliklinieken is uitgerust met een goed werkende vaccin koelkast”, aldus Van Dijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May