Europa ziet recordwarme wintertemperaturen
05 Jan 2023, 07:38
foto
Enkele van 's werelds beste atleten hebben tijdens de Olympische Spelen van 1984 geskied op de hellingen van de Jahorina-berg in Bosnië en Herzegovina, maar dit skicentrum staat leeg vanwege recordwarme temperaturen in Europa. (Foto: Reuters)


Recordhoge wintertemperaturen hebben in het nieuwe jaar delen van Europa overspoeld, waardoor klimaatactivisten oproepen tot snellere actie tegen de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd bieden de hogere temperaturen kortetermijnuitstel aan regeringen die worstelen met hoge gasprijzen.

Op honderden locaties zijn temperatuurrecords gebroken, van Zwitserland tot Polen en Hongarije.

In Frankrijk stegen de temperaturen tot bijna 25°C in het zuidwesten op nieuwjaarsdag, terwijl normaal gesproken drukke Europese skigebieden, verlaten waren vanwege een gebrek aan sneeuw.

De weerdienst in Duitsland, waar temperaturen van meer dan 20°C werden geregistreerd, zei dat zo'n milde verandering van het jaar in het land niet meer was waargenomen sinds het begin van de metingen in 1881.

Wetenschappers hebben nog niet geanalyseerd op welke specifieke manieren klimaatverandering de recente hoge temperaturen zou kunnen hebben beïnvloed, maar het warme weer in januari past in een langetermijntrend van stijgende temperaturen als gevolg van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.

"De winters worden warmer in Europa als gevolg van de wereldwijde temperatuurstijging", zegt Freja Vamborg, klimaatwetenschapper bij de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie.

De recordtemperaturen volgen op weer een jaar van extreem weer waarvan wetenschappers concludeerden dat het rechtstreeks verband hield met de opwarming van de aarde, waaronder dodelijke hittegolven in Europa en India en overstromingen in Pakistan.

Temperatuurpieken kunnen er ook voor zorgen dat planten eerder in het jaar beginnen te groeien of dieren voortijdig uit hun winterslaap worden gehaald, waardoor ze kwetsbaar worden om te worden gedood door latere koude momenten.

Het Franse nationale weerbureau, Meteo France, schreef de abnormale temperaturen toe aan een massa warme lucht die vanuit subtropische gebieden Europa binnenstroomde.

Tijdens het drukke skiseizoen sloeg het toe, met afgelaste ritten en lege pistes tot gevolg. Resorts in de Noord-Spaanse regio's Asturië, Leon en Cantabrië zijn sinds de kerstvakantie gesloten wegens gebrek aan sneeuw.

"Het voelt als zomer", zei een inwoner van Bilbao, waar de winters meestal regenachtig en koud zijn (Foto: Reuters)

Op de Jahorina-berg boven de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waar de Olympische Winterspelen van 1984 plaatsvonden, had het een van de drukste weken van het seizoen moeten worden. In plaats daarvan hingen stoeltjesliften boven met gras begroeide hellingen. In een pension at een stel als enige gasten alleen in een restaurant.

Een schansspringevenement in Zakopane in Zuid-Polen dat gepland stond voor het weekend van 7 en 8 januari is geannuleerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May