Kalaykhan: Betere verspreiding belastingdruk door btw
05 Jan 2023, 05:42
foto
Ismaël Kalaykhan, directeur Belastingdienst. (Foto: CDS)


De belastingdruk wordt beter verspreid met de belasting toegevoegde waarde (btw). Iedere consument zal nu een bijdrage leveren, behalve voor de goederen waar een nul-tarief geldt. De btw voor brandstof is 5%, voor overige goederen 10% en voor luxeartikelen 25%. Voor basisgoederen, elektriciteit en water geldt 0% btw. De btw is 2% minder dan de omzetbelasting die 12% bedroeg. “Het is minder, omdat de btw nu een bredere basis heeft. Er zijn meerdere producten en diensten hierin meegenomen,” zegt belastingdirecteur Ismaël Kalaykhan.

De btw is een belasting die wordt betaald door de consument. “Degene die uiteindelijk gebruik maakt van de dienst, degene die consumeert moet de belasting betalen,” laat Kalaykhan optekenen via de Communicatiedienst Suriname. Hij legt uit dat er gesproken wordt van toegevoerde waarde, omdat er in het proces meerdere schakels zijn, die elk een waarde toevoegen en daarover belasting berekenen.

Bij de btw is elke schakel even belangrijk om uiteindelijk de juiste belasting te berekenen op de prijs die de consument betaalt.” Volgens hem heeft elke schakel ook een aftrekmogelijkheid. Dit is ook het verschil met de Omzetbelasting waar er geen aftrekmogelijkheid was". Over hetzelfde product wordt meerdere keren btw geheven, echter met dien verstande dat die dus door elke schakel wordt afgetrokken. “De importeur betaalt btw over zijn product. Vervolgens berekent hij over hetzelfde goed de btw door naar de groothandelaar, die dat ook doet wanneer hij doorverkoopt aan de winkelier. De winkelier doet vervolgens hetzelfde naar de consument toe. Al die btw tot aan de consument mag afgetrokken worden door al die schakels.”

De belastingdirecteur benadrukt dat de btw geen invloed mag hebben op de kostprijsberekening. “Als je een product gaat kopen in de winkel, ga je vaak moeten zien “prijs zonder btw en prijs met btw.” Kalaykhan zegt dat er uiteindelijk btw betaald wordt over de consumentenprijs. Het kan niet doorberekend worden in de kostprijs, omdat het bij elke schakel wordt afgetrokken.

Consumenten zullen wanneer hen btw in rekening wordt gebracht erop moeten letten of het bedrijf of de winkelier die dit doet, over een btw-certificaat beschikt. Eenieder die zich voor de btw-registratie aanmeldt bij de Belastingdienst, ontvangt een certificaat. “De consument moet goed nagaan of iemand die btw in rekening brengt, dat mag doen. Het mag alleen wanneer ze geregistreerd staan en hun certificaat duidelijk zichtbaar is.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May