Bibis brengt US$ 110 miljoen binnen; uitgaven US$ 12 miljoen
05 Jan 2023, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin tijdens een persconferentie woensdag.


Het afgelopen jaar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) ruim US$ 110 miljoen aan schenkingsmiddelen binnengehaald. Op jaarbasis wordt US$ 12 miljoen besteed aan de 17 diplomatieke posten die Suriname heeft in 8% van de wereld. Dit zei minister Albert Ramdin die gisteren een persconferentie belegde. Hij gaf een terugblik van 2022 en een inkijk in 2023. Dit jaar wil de bewindsman US$ 200 miljoen via economische diplomatie loskrijgen.

Ramdin heeft gedetailleerde informatie verstrekt over alle schenkingen die binnengekomen zijn. Suriname heeft 14 ambassades en 3 consulaten-generaal. Wat personeel betreft is Bibis het kleinste departement met een van de hoogste outputs, zei de bewindsman. Er werken 293 personen bij dit departement, van wie 63 op de buitenposten te werk zijn gesteld. Het gaat om gemiddeld vier personen per missie, een vrij kleine bezetting, legde Ramdin uit. Het is wel de bedoeling om het aantal personeelsleden op de posten uit te breiden om meer te kunnen bereiken.

De schenkingsmiddelen, die de grootste buitenlandse inkomsten zijn, moeten niet gezien worden als bedelen, stelde Ramdin. Het gaat om partnerschap. De relatie is opgebouwd door verschillende regeringen, maar het bedrag van US$ 110 miljoen is het afgelopen jaar gekapitaliseerd. Er is hard gewerkt door het ministerie om de middelen binnen te halen. Suriname heeft volgens Ramdin een respectabel aanzien in de wereld. Veel landen, organisaties en bedrijven zijn volgens hem geïnteresseerd in het land.

De projecten en programma's zijn voorbereid en uitgevoerd voor ruim US$ 110 miljoen, als schenkingsfinanciering, in diverse sectoren zoals landbouw, veeteelt, ICT, infrastructuur, volksgezondheid, milieu en gemeenschapsontwikkeling.
Het is niet altijd mogelijk om de financiële waarde uit te drukken, voornamelijk bij technische assistentie en capaciteitsversterking, merkte de minister op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May