Paus prijst 'zachtaardige' Benedictus
04 Jan 2023, 12:44
foto
Paus Franciscus arriveert voor zijn wekelijkse algemene audiëntie in de paus Paulus VI-zaal in het Vaticaan. (Foto: AP)


Paus Franciscus prees de "scherpe en zachtaardige gedachte" van emeritus paus Benedictus XVI toen hij op woensdag een volle algemene audiëntie in het Vaticaan voorzat, terwijl duizenden mensen hulde brachten aan de voormalige paus op de laatste dag van openbare bezichtiging in de Sint-Pietersbasiliek.

Franciscus werd begroet door een enthousiaste menigte in het Paul VI-auditorium. Hij werd verwelkomd met "Viva il papa!" of "Lang leve de paus" toen hij aankwam voor zijn wekelijkse catechismusafspraak met de gelovigen.

De audiëntie van deze week werd geleid terwijl tienduizenden mensen naar de Sint-Pietersbasiliek bleven stromen om hun respect te betuigen voor het opgebaarde lichaam van Benedictus. De eerste twee kijkdagen trokken in totaal 135.000 mensen. De bezichtiging van woensdag begon voor zonsopgang en zou in de vroege avond eindigen.

Franciscus zal donderdag de begrafenis van de overleden Duitse paus voorzitten, een evenement dat staatshoofden en royalty's trekt, ondanks de verzoeken van Benedictus om eenvoud en de inspanningen van het Vaticaan om de eerste Vaticaanse begrafenis voor een emeritus-paus in de moderne tijd rustig te houden.

Franciscus oogstte applaus toen hij zijn toespraak opende door te wijzen op al degenen die buiten stonden om hulde te brengen aan Benedictus, die hij een 'grote meester van de catechese' noemde.

"Zijn scherpe en zachte gedachte was niet naar zichzelf verwijzend, maar kerkelijk, omdat hij ons altijd wilde vergezellen in de ontmoeting met Jezus", zei Franciscus.

Later op woensdag zouden Vaticaanse functionarissen het lichaam van Benedictus in een kist van cipressen leggen – de eerste van drie doodskisten – samen met een korte, schriftelijke samenvatting van zijn historisch pausdom, de munten die tijdens zijn pontificaat werden geslagen en zijn palliumstola’s.

Na de begrafenis zal het stoffelijk overschot van de paus worden teruggebracht naar de basiliek, waar de kist in een zinken kist zal worden geplaatst en uiteindelijk in een andere van eikenhout.

In overeenstemming met de wens van Benedictus zal zijn stoffelijk overschot worden geplaatst in de crypte die ooit werd bewoond door het graf van St. Johannes Paulus II in de grotten onder de basiliek.

Benedictus, die in 2005 tot paus werd gekozen na de dood van Johannes Paulus, werd de eerste paus in zes eeuwen die aftrad toen hij in 2013 aankondigde dat hij niet langer de kracht had om de katholieke kerk te leiden. Nadat Franciscus tot paus was gekozen, bracht Benedictus zijn bijna tien jaar durende pensionering door in een omgebouwd klooster in de Vaticaanse tuinen.

Rouwenden gaan de Sint-Pietersbasiliek binnen, waar het lichaam van emeritus paus Benedictus XVI opgebaard ligt in het Vaticaan. (Foto: AP)

"We mogen het voorbeeld dat hij gaf bij zijn ontslag niet vergeten, dat hij min of meer zei: 'Kijk, ik doe dit niet voor het prestige, de macht van het ambt, ik doe het voor de dienst, als Jezus onderwees', herinnert kardinaal Timothy Dolan zich, die Benedictus in 2009 tot aartsbisschop van New York en in 2012 tot kardinaal benoemde. Dolan kwam naar Rome voor de begrafenis.

Het ritueel van donderdag houdt rekening met de ongebruikelijke situatie waarin een regerende paus een begrafenis voor een gepensioneerde zal voorzitten, waardoor belangrijke wijzigingen worden aangebracht in een begrafenisritueel voor pausen dat sterk gecodificeerd is. Twee sleutelgebeden, uit het bisdom Rome en de oosterse rituskerken, die bijvoorbeeld tijdens de begrafenis van Johannes Paulus werden opgezegd, zullen worden weggelaten omdat Benedictus geen paus was toen hij stierf en omdat beide takken van de katholieke kerk nog steeds een regerende paus hebben als hun leider: Franciscus.

Hoewel de begrafenis nieuw zal zijn, heeft het wel een precedent: in 1802 vierde paus Pius VII de begrafenis in St. Peter's van zijn voorganger, Pius VI, die in 1799 in ballingschap in Frankrijk was gestorven als gevangene van Napoleon, merkte het Vaticaan vandaag, woensdag, op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May