Column: 'Power' voor 2023
03 Jan 2023, 00:59
foto


Aan het begin van het nieuwe jaar worden er heel veel goede en mooie wensen naar elkaar toe uitgesproken. Gelukkig Nieuwjaar, alleen maar goeds voor eenieder. Gezondheid, geluk, vrede, veiligheid en liefde. Alle goede dingen beginnen met het uitspreken van de mooie woorden die diep uit het hart komen. Wat in de ether gaat, kan zeker worden vervuld. Vooral als wordt gehandeld naar de uitgesproken woorden.

2023 wordt geen gemakkelijk jaar. Niet voor de regering en ook niet voor het volk. Hoezeer mensen ook werken aan hun eigen ontwikkeling, voor een aantal zaken is iedereen afhankelijk van de verrichtingen van de overheid. Het algemeen bestuur ligt in handen van de regering. Daarom is goed, sterk, liefdevol en begripvol leiderschap heel belangrijk. Oog hebben voor wat mensen meemaken en mededogen tonen. Het verstand en het hart moeten beide hun aandeel leveren om juiste besluiten te nemen.

Bij de intrede in het nieuwe jaar is het echter heel belangrijk om kritisch te blijven. Om vooral de regering bij de les te houden. VES-secretaris Swami Girdhari heeft duidelijk gemaakt dat 2023 een zwaar jaar zal worden. De regering moet eerlijk daarover zijn. De koers is veel te hoog, waardoor de waarde van de SRD behoorlijk achteruit is gegaan. Mensen zijn in het afgelopen jaar verder verarmd.

Eén van de zwaarste lasten voor velen is internet-aansluiting. Er moet elke maand rond de SRD 600 worden betaald als vaste last. Voor veel huishoudens is de telefoonrekening (voor internet-aansluiting) een luxe aan het worden. De ventilator niet aanzetten, een paar lampen minder aandoen, geen zware apparaten gebruiken, helpt deze huishoudens om de stroomprijs rond de SRD 150 te houden. Ook zuinig omgaan met water helpt, maar internet is een vast bedrag dat de lucht in gaat als de koers stijgt. De prijs is in zes maanden van SRD 400 naar SRD 600 gestegen.

Het is belangrijk dat de regering zich dit jaar afdoet van het imago waarbij family, friends & sponsors worden voorgetrokken en het volk in armoede gedompeld blijft. De president heeft beloofd dat het beleid wordt omgebogen en dat het uit te voeren zwaar programma een menselijk gezicht moet krijgen. De regering is vast van plan - en natuurlijk moet dat - om een positief cijfer te krijgen van het IMF in maart. Twee en een halve maand zal er hard worden gewerkt om de doelen te halen. Het werk zal doorgaan, terwijl de president in India naar zijn roots gaat.

Btw heeft gelijk de brandstof de lucht ingeschoten. Dit zal doorwerken op prijzen van diverse goederen. En de verwarring rond btw is nog steeds groot. Mensen willen - zeer onterecht - op een product wel vier keer 10% optoppen! Dringende uitleg is hard nodig. En ja, organisaties als de VES moeten er zijn. Die smeren geen stroop om de mond van de regering. Het is nodig om de glazen van de ivoren torens stuk te gooien. Kritisch zijn en de vingers op de zere plekken te leggen, is geen daad van vijandschap, maar hard nodig om de democratie tot wasdom te laten komen. Power in 2023; het moet erop worden en niet anders.

Nita Ramcharan
Advertenties