Santokhi wijst op kracht verbroedering
02 Jan 2023, 00:01
foto
President Chan Santokhi


President Chan Santokhi wijst alle pogingen die sommigen ondernemen om etnische sentimenten op te rakelen en groepen tegen elkaar uit te spelen, krachtig af. "Die oude politiek past niet meer," zei hij in zijn boodschap aan het volk aan het begin van het nieuwe jaar.

"En ik blijf me inspannen voor de verbroedering van onze samenleving. Dat zit in mijn bloed, zoals ik ook heb laten zien, toen ik de politieke partij, die ik leid, heb opengebroken." Hij wijst erop dat die verbroedering van belang is als we dit jaar de wettelijke afschaffing van de slavernij 160 jaar geleden herdenken; " we stilstaan bij de Hindostaanse immigratie 150 jaar geleden en bij de Chinese immigratie 170 jaar geleden."

Het staatshoofd zegt dat we het aan onze voorouders verplicht zijn om niet te polariseren, "maar om te verbinden." Hij voegt eraan toe dat sommigen denken dat ze zelf sterk zijn, maar vergeten dat we samen nog sterker zijn.

Hij doet een beroep op de samenleving om de stap die de Nederlandse regering heeft gezet om formeel excuses uit te spreken over het slavernijverleden, te gebruiken om er samen sterker uit te komen. "Sommigen van ons leggen nu al de focus op de financiële kant van de excuses. Maar dat is wat mij betreft maar een aspect," zegt het staatshoofd.

"Een aspect waar we als Suriname in Caricom-verband in zullen opereren, op basis van commitments, die ook voorgaande regeringen hebben gemaakt. Maar er is meer dan geld, wat in deze speelt. " Hij wijst erop dat hij tijdens zijn bezoek aan Nederland in 2021 al had gezegd dat onze landen een gedeeld verleden hebben, "dus ook een gedeelde toekomst."

"Dat is nou eenmaal de werkelijkheid," voegt Santokhi eraan toe. Hij zegt het daarom te waarderen dat de Nederlandse regering zegt dat met de excuses geen punt, maar een komma is geplaatst. Hij roept de natie op om de route na die komma gezamenlijk in te vullen. Het gaat volgens hem om het gehele koloniale verleden van Nederland tegenover Suriname. "Ieder van ons moet zich kunnen herkennen in dat proces."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May