Strafrechtelijk onderzoek naar verkoop pelmolen SML
29 Dec 2022, 10:26
foto


De procureur-generaal zal onderzoek doen naar de verkoop van het perceel met pelmolen in Nickerie aan de Westland Sama Group. Het bestuur van de Machinale Landbouw Suriname (SML) heeft eerder deze maand gevraagd naar een onderzoek. Het hoofd van het Openbaar Ministerie, Garcia Paraghsingh heeft het schrijven van het bestuur van de SML doorgeleid naar het Corruptie Onderzoek Team dat het strafrechtelijk onderzoek zal verrichten.

Het perceel met de pelmolen is door de Hakrinbank op 19 september 2007 verkocht aan de hoogste bieder voor SRD 1.740.000. De SML had dit onroerend goed in mei 2015 gekocht voor US$ 1.8 miljoen. Op 6 september 2017 is het onroerend goed verkocht aan Westland Sama Group NV. Er was een hypotheek van US$ 975.000. Uit de notariële acte blijkt dat 'het verkochte wordt geleverd vrij van hypotheken, hypothecaire inschrijvingen en beslagen'. Ook wordt een bedrag van SRD 400.000 kwijtgescholden. 

Het is het bestuur onder leiding van Geeta Gangaram Panday opgevallen dat verschillende personen en instanties meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de koopovereenkomst, de overdracht en de hypotheek. Er is volgens het bestuur in strijd met de statuten van de SML gehandeld, terwijl er sprake is van misbruik van bevoegdheden.

De toenmalige voorzitter van de SML Johnny Mashespalsing heeft rechtshandelingen gepleegd ook als president-commissaris van de Westland Sama Group NV. Hierdoor is het volgens de SML sprake van belangenverstrengeling. Het bestuur van de SML meent dat er sprake is van strafbare feiten die gepleegd zijn. Vandaar dat het Openbaar Ministerie is gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te verrichten.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May