Rasoelbaks kondigt nieuwe missie rechtsspraak aan
29 Dec 2022, 03:47
foto
De beëdigde advocaten ontvangen felicitaties van hun familie. Vlnr Daniella Berenstein, Alexander Deel, Charmaine Campagne-Veldkamp en Virendra Bhattoe. (Foto: HvJ)


"Gedraagt u zich zodanig dat het vertrouwen in uw beroepsuitoefening niet wordt geschaad." Dit advies heeft waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh gegeven aan de vier nieuw beëdigde advocaten. Danielle Berenstein, Alexander Deel, Virendra Bhattoe en Charmaine Campagne-Veldkamp zijn woensdag toegelaten tot het Hof van Justitie.

Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft bij de beëdiging aangekondigd dat er een nieuwe wet komt die in 2023 tot stand moet komen. Dit wetsproduct moet de inrichting, samenstelling en bevoegdheden van de rechterlijke macht weergeven."Er zullen in de nieuwe wet voorzieningen getroffen worden om behalve de deconcentratie van de rechtspraak ook meervoudige kamers samen te stellen in eerste aanleg, teneinde meer expertise in zich daartoe lenende civiele en strafzaken in te zetten bij de beslechting van die zaken." Hij heeft uitgelegd dat in de nieuwe wet meer aansturingskracht zal worden ontwikkeld binnen de sectoren van de rechtspraak naar de units toe door een formatieplan met drie vicepresidenten en hoofdrechters in de zeven units van de rechtspraak.

Rasoelbaks heeft de nieuwe advocaten gevraagd om deze missie van de rechtspraak te omarmen, teneinde de procedures van rechtszaken te versnellen. Paragsingh heeft de kersverse advocaten op het hard gedrukt de ontwikkelingen in wet en recht, bij te houden door themagerichte cursussen te blijven volgen "om de belangen van hun cliënten op deskundige wijze te behartigen."

De Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Elleson Fraenk, heeft de leegte die er bestaat tussen recht en rechtsbeleving, aangekaart. "In uw missie, het beroep naar beste vermogen gestalte te geven, ligt onder meer de verplichting besloten, actief uw gedachten en uw handelingen af te stemmen op een verbeterde toegang, voor een beter en breder werkend rechtssysteem." Ze heeft eraan toegevoegd: "Bij de vooruitgeschoven bevoegdheden van onze beroepsgroep, gegarandeerd door de wet en de verdragen waar Suriname zich aan gecommitteerd heeft, hoort de verantwoordelijkheid om waakzaam en assertief te bouwen aan de verbreding van de brug naar het recht."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May