Regering wil IMF doelen halen voor positieve beoordeling
28 Dec 2022, 16:42
foto
President Chan Santokhi in overleg met het monitoringsteam voor het IMF-programma. Hij benadrukt dat voldaan moet worden aan de voorwaarden van het IMF. (Foto: Kabinet van de President)


Suriname moet positief uit de bus komen bij de beoordeling van het herstelprogramma in maart door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dan moet de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) ingevoerd zijn en de aangepaste begroting dient vóór 15 februari te zijn goedgekeurd. De regering is vast van plan te voldoen aan de doelen die gesteld zijn door het IMF.

President Chan Santokhi had dinsdag een onderhoud met het monitoringsteam voor het IMF-programma. Hij heeft de nadruk gelegd op het voldoen aan de door het IMF gestelde voorwaarden voor de volgende tranche van financiële middelen. Hij bleef stilstaan bij het traject van twee en een halve maand naar de review van het IMF. Binnen die periode zullen er effectieve en efficiënte acties ondernomen moeten worden. De review is belangrijk vanwege de Staff Level Agreement, die hiermee gepaard gaat, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Om de economie weer op spoor te krijgen is er een Herstelplan en Meerjaren Ontwikkelingsplan goedgekeurd. Als onderdeel daarvan is Suriname in 2021 een herstelprogramma met het IMF aangegaan. Gezien de drastische veranderingen op de internationale markt heeft de regering voor heronderhandelingen gevraagd bij het IMF. De wereldwijde ontwikkelingen hebben zware gevolgen voor de Surinaamse economie. Het IMF stemde in met de heronderhandelingen.

Het monitoringsteam bestaat voornamelijk uit deskundigen van het ministerie van Financiën en Planning. Bij het onderhoud waren onder meer ook de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, Belastingdirecteur Ismael Kalaykhan en minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie aanwezig.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May