Rusland verbiedt olieverkoop aan landen met prijsplafonds
28 Dec 2022, 04:52
foto
Russische olie en olieproducten worden niet verscheept naar landen met een prijsplafond. (Foto: Reuters)


Rusland heeft de verkoop van olie verboden aan landen en bedrijven die voldoen aan een prijsplafond dat eerder deze maand door westerse landen is overeengekomen. Het prijsplafond - dat werd overeengekomen door de G7-landengroep, Australië en de EU - trad op 5 december in werking.

De cap verbiedt landen om meer dan US$ 60 per vat Russische olie te betalen.

Rusland heeft nu gezegd dat zijn olie en olieproducten niet zullen worden verkocht aan iemand die het prijsplafond oplegt. Het presidentieel decreet zei dat het verbod van kracht zou zijn voor vijf maanden, van 1 februari tot 1 juli.

Het decreet zei ook dat de Russische president Vladimir Putin "speciale toestemming" zou kunnen geven om te leveren aan landen die onder het verbod vallen.

De G7-groep van grote economieën kwam in september voor het eerst met het idee van een prijsplafond om te voorkomen dat Moskou olie-inkomsten zou gebruiken om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Hoewel de westerse vraag naar Russische olie na de invasie daalde, bleven de Russische inkomsten hoog door een prijspiek en vraag elders, onder meer uit India en China.

Er is al een EU-breed verbod op Russische ruwe olie die over zee wordt geïmporteerd, naast soortgelijke toezeggingen van het Verenigd Koninkrijk, de VS en anderen.

Het prijsplafond is bedoeld om de Russische olie-inkomsten verder te verminderen. Het voorkomt dat Russische ruwe olie die voor meer dan US$ 60 wordt verkocht, wordt verscheept met G7- en EU-tankers, verzekeringsmaatschappijen en kredietinstellingen. Veel grote wereldwijde scheepvaart- en verzekeringsmaatschappijen zijn gevestigd in de G7.

Maar eerder deze maand noemde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het prijsplafond een "zwak" idee dat niet "ernstig" genoeg was om de Russische economie te schaden.

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, zei dinsdag dat het Russische begrotingstekort groter zou kunnen zijn dan de geplande 2% van het bbp in 2023, waarbij het olieprijsplafond de exportinkomsten drukt.

Olie wordt momenteel verhandeld rond de US$80 per vat - veel lager dan de pieken van boven de US$120, gezien in maart en juni.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May