Santokhi: Armoede en criminaliteit dreiging voor democratie
25 Sep 2011, 00:01
foto
Chandrikapersad Santokhi, voorzitter Inter-Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie, Cicad.


"Armoede en criminaliteit vormen de grootste dreigingen voor democratie op het westelijk halfrond. De Inter-American Democratic Charter van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is tien jaar geleden ontwikkeld voor de regio. Regeringen hebben de taak om de democratie te bevorderen".

Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van Cicad, de drugsbestijdingsorganisatie van de OAS, hield zaterdag in Wassenaar een lezing voor de Kenniskring Nederland-Suriname. Hij ging in op de rol van Suriname en de internationale gemeenschap. Hij benadrukte dat er nieuwe uitdagingen zijn in de globaliserende wereld. Hij noemde onder andere schaarste aan energie, klimaatveranderingen, epidemieën, financieel economische instabiliteit. In dit rijtje horen ook internationale misdaad, terrorisme, veiligheid, massavernietigingswapens. Deze zaken kunnen niet op nationaal niveau worden aangepakt, vanwege hun transnationaal karakter.

Veiligheid voorwaarde
De Verenigde Naties blijft volgens Santokhi een belangrijke plaats innemen, maar er zijn ook diverse andere samenwerkingsvormen. Er zijn talrijke verdragen gesloten vanuit het oogpunt van democratie en mensenrechten. Binnen de OAS wordt de nadruk gelegd op goed bestuur, veiligheid, waaronder drugsbestrijding.
Santokhi zei dat secretaris-generaal José Miguel Insulza onlangs nog benadrukte op een vergadering dat armoede en criminaliteit de grootste bedreigingen vormen voor de democratie.

Santokhi zei dat veiligheid binnen de OAS een voorwaarde is voor duurzame economische ontwikkeling. Terrorisme, transnationaal georganiseerde criminaliteit, corruptie, money laundering, illegale wapenhandel, mensenhandel, hiv/aids en andere dreigingen voor de volksgezondheid en milieu zijn volgens de Cicad-voorzitter zorgpunten bij duurzame ontwikkeling.
"Maar als dreiging wordt nu ook gezien de extreme armoede en sociale uitsluiting van brede sectoren van de bevolking, welke een negatieve impact heeft op de democratie. Extreme armoede erodeert bovendien de sociale cohesie en ondermijnt de veiligheid van staten", betoogde de inleider.

Bijdrage Suriname
Net als de VN heeft Cicad het drugsbeleid verder aangepast en aangescherpt. In mei dit jaar werd het actieplan tijdens de jaarvergadering goedgekeurd in Paramaribo. Suriname heeft het nationale plan als eerste lidland in concept af. Binnenkort wordt dit ter goedkeuring voorgelegd aan De Nationale Assemblee. Suriname dient zich als lidland te houden aan de steeds evoluerende internationale standaarden.

Santokhi wees erop dat Suriname niet in staat is op eigen kracht antwoord te geven op de uitdagingen van de internationale ontwikkelingen. Hij merkte op dat de zich aandienende financiële crisis in de Verenigde Staten en Europa, het internationale monetaire systeem beïnvloeden. De machtsverhoudingen verschuiven door opkomst van nieuwe economische grootmachten zoals Brazilië, China, India en Rusland. Creatie van diverse handelsblokken, opkomst van sociale media, effecten van terrorisme, digitalisering van de informatie en snelle toegang ertoe zijn grensoverschrijdend. Volgens Santokhi is een nieuwe wereldorde aan het ontstaan. Hij zei dat vooral op economisch gebied de verhoudingen tussen rijke en ontwikkelingslanden veranderen. Daarom moet Suriname tijdig zijn positie bepalen.




















Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May