Brazilië verhoogt beveiliging voor inhuldiging Lula
27 Dec 2022, 12:27
foto
Een voertuig van de federale explosievendienst zet een robot in nabij de plaats van een vermoedelijk explosief in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De aankomende minister van Justitie van Brazilië heeft gezegd dat de beveiliging moet worden versterkt voor de aanstaande inauguratie van de verkozen president Luiz Inacio Lula da Silva, nadat afgelopen weekend een man was gearresteerd voor een vermeend bomcomplot dat tot doel had "chaos" te zaaien in het land. De nieuwe minister van Justitie, Flavio Dino, zei maandag in een televisie-interview dat de volgende regering "politiek terrorisme in Brazilië niet zal toestaan".

"We hebben het niet over een eenling", zei Dino over de verdachte, George Washington de Oliveira Sousa, die zaterdag werd gearresteerd. De politie zei dat hij van plan was een explosief te laten ontploffen in de buurt van het vliegveld in de hoofdstad Brasilia.

"Er zitten machtige mensen achter en de politie zal het onderzoeken", zei Dino.

Het vermeende complot werd ontdekt slechts enkele dagen voordat de nieuwe linkse president, bekend als Lula, op 1 januari aantreedt.

Dino beloofde zondag ook dat Lula's inauguratie "in vrede" zou plaatsvinden, en schreef op Twitter: "Democratie heeft gewonnen en zal winnen."

Lula – die eerder twee termijnen als president diende van 2003 tot 2010 – versloeg de zittende Jair Bolsonaro ternauwernood in een tweede ronde in oktober, wat volgens sommige waarnemers een van de meest verdeeldheid zaaiende politieke verkiezingen in de Braziliaanse geschiedenis is.

Maandenlang had Bolsonaro ten onrechte beweerd dat het elektronische stemsysteem van het land kwetsbaar was voor fraude, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid dat de voormalige legerkapitein van plan was de resultaten te betwisten als hij zou verliezen van Lula.

Veel Bolsonaro-aanhangers blijven zijn electorale nederlaag afwijzen, waarbij sommigen belangrijke wegen blokkeerden in de dagen nadat Lula tot winnaar was uitgeroepen.

Volgens verklaringen van de civiele politie en gepubliceerd in lokale media, bekende verdachte Sousa tegenover de autoriteiten dat de bom deel uitmaakte van een plan om "chaos te veroorzaken" en "de vestiging van het communisme in Brazilië te voorkomen". Hij zei dat het idee was bedacht met andere Bolsonaro-aanhangers die buiten het hoofdkwartier van het leger in Brasilia hebben geprotesteerd om er bij het leger op aan te dringen te voorkomen dat Lula aantreedt.

Het doel, zo vertelde Sousa aan de politie, was om ten minste twee explosieven op strategische locaties te plaatsen, met als doel een "verklaring van de staat van beleg in het land" te initiëren en van daaruit "een interventie van de strijdkrachten uit te lokken", aldus de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo.

De politie zei dat Sousa, die op een tankstation in de noordelijke deelstaat Para werkt, een arsenaal aan wapens in zijn appartement had opgeslagen. Volgens de Folha de Sao Paulo had Sousa een cache ter waarde van ongeveer US$31.000 (162.000 Braziliaanse reais). Hij zei naar verluidt ook dat hij geïnspireerd was om de wapens te verwerven "door de woorden van president Bolsonaro". De vertrekkende leider is uitgesproken in zijn steun aan wapenbezit.

Sousa's eerste advocaat, Wallison dos Reis Pereira, zei dat hij had bekend en samenwerkte met de politie. Maar zijn huidige advocaat, Jorge Chediak, heeft Sousa's bekentenis bij de politie vol "tegenstrijdigheden" genoemd. Chediak moet nog praten met Sousa, die momenteel in de gevangenis zit.

Lula heeft beloofd om voor alle Brazilianen te regeren, maar hij staat voor de zware uitdaging om een diep verdeelde natie te verenigen na vier jaar gekenmerkt door toenemende armoede en vernietiging van het milieu, evenals een van 's werelds hoogste dodental door Covid-19.

Zijn nieuwe regering markeert "een nieuwe pagina voor Brazilië, met meer democratie en rechten", zei Lula maandagochtend op Twitter. "Brazilië besturen betekent deals met de agribusiness, evangelicals, voormalige bondgenoten van Bolsonaro", vertelde Carlos Melo, een professor politieke wetenschappen aan de Insper University in Sao Paulo, onlangs aan persbureau Associated Press. "Het kan frustrerend zijn voor halfslachtige Lula-kiezers, maar dat is wat ze voor zich hebben", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May