VS: Bijna 50 doden door storm van de eeuw
27 Dec 2022, 02:35
foto
Gouverneur Kathy Hochul van New York noemde de sneeuwstorm "de sneeuwstorm van de eeuw". (Foto: AFP)


Hulpdiensten in New York waren maandag druk in de weer om gestrande inwoners te redden van wat de autoriteiten de "sneeuwstorm van de eeuw" noemden, een meedogenloze storm die minstens 25 levens in de deelstaat heeft geëist en chaos heeft veroorzaakt tijdens de Amerikaanse kerstreizen.

Sneeuwstormen blijven heersen in delen van het noordoosten van de VS, de hardnekkige overblijfselen van een enorme wildgroei van extreem weer dat het land gedurende meerdere dagen in zijn greep hield, met wijdverbreide stroomuitval, reisvertragingen en ten minste 47 doden in negen deelstaten, tot gevolg.

In de deelstaat New York hebben autoriteiten woeste omstandigheden beschreven, met name in Buffalo, met urenlange sneeuwopstuivingen, lichamen die in voertuigen en onder sneeuwbanken worden ontdekt, en hulpverleners die "van auto naar auto" gaan op zoek naar meer automobilisten - levend of dood.

De perfecte storm van hevige sneeuwbuien, huilende wind en temperaturen onder het vriespunt, dwong de afgelopen dagen tot de annulering van meer dan 15.000 Amerikaanse vluchten, waaronder minstens 2.600 op maandag, volgens volgsite Flightaware.com.

Buffalo - een stad in Erie County die geen onbekende is voor slecht winterweer - is het epicentrum van de crisis, bedolven onder duizelingwekkende hoeveelheden sneeuw.

"Het is zeker de sneeuwstorm van de eeuw", zei gouverneur Kathy Hochul tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat het "veel te vroeg was om te zeggen dat dit ten einde is". Hochul zei dat sommige steden in het westen van New York 's nachts met "30 tot 40 inch (0,75 tot 1 meter) sneeuw" werden bedolven.

Later maandag sprak Hochul met president Joe Biden, die "de volledige kracht van de federale regering" aanbood om de deelstaat New York te steunen.

De National Weather Service voorspelt tot 35 centimeter meer maandag, naast de enkele meters die de stad al in de sneeuw hebben begraven, met ambtenaren die moeite hebben om de hulpdiensten weer online te krijgen.

Mark Poloncarz, directeur van Erie County, vertelde tijdens een persconferentie dat hij "diepbedroefd" was om te melden dat het sneeuwstormgerelateerde dodental was gestegen tot 25 in het hele staat. Hij zei dat het dodental van Erie waarschijnlijk dat van Buffalo's beruchte sneeuwstorm van 1977 zal overtreffen, toen bijna 30 mensen stierven. "We verwachten dat er meer" doden zullen vallen door de aanhoudende storm, voegde hij eraan toe.

Met meer sneeuw in het vooruitzicht en het grootste deel van Buffalo "onbegaanbaar", sloot hij zich aan bij Hochul om de bewoners te waarschuwen om te bunkeren en op hun plaats te blijven.

'Hartverscheurend'
Leden van de Nationale Garde en andere teams hebben honderden mensen gered uit besneeuwde auto's en huizen zonder elektriciteit, maar volgens de autoriteiten zitten er nog meer mensen vast.

Erie County Sheriff John Garcia noemde de storm "de ergste" die hij ooit heeft gezien, met periodes van nul zicht en autoriteiten die niet in staat waren om te reageren op noodoproepen. "Het was hartverscheurend als je wordt gebeld waar families met hun kinderen zijn en ze zeggen dat ze ijskoud zijn", vertelde hij aan CNN.

Hochul, geboren in Buffalo, zei dat ze stomverbaasd was over wat ze zag tijdens een verkenningstocht door de stad. "Het is als het gaan naar een oorlogsgebied, en de voertuigen langs de kant van de wegen zijn schokkend," zei Hochul, terwijl ze de driften van 2,4 meter tegen huizen beschreef, evenals sneeuwploegen en reddingsvoertuigen "begraven "in de sneeuw. "Dit is een oorlog met moeder natuur", zei ze.

Door het extreme weer daalden de temperaturen in alle 48 aangrenzende deelstaten van de VS tijdens het weekend tot onder het vriespunt, ook in gemeenschappen in Texas langs de grens met Mexico, waar enkele nieuw aangekomen migranten moeite hebben om onderdak te vinden.

Gigantische stroomuitval
Volgens tracker poweroutage.us zaten zaterdag op een gegeven moment bijna 1,7 miljoen klanten zonder stroom in de bijtende kou.

Dat aantal is aanzienlijk gedaald, hoewel er aan de oostkust van de VS midden op de dag nog steeds zo'n 50.000 zonder elektriciteit zaten.

Vanwege bevroren elektrische onderstations zullen sommige inwoners van Erie County vandaag, dinsdag, weer stroom krijgen. Een hoge ambtenaar van de provincie zei dat één onderstation naar verluidt begraven lag onder 5 meter sneeuw.

De internationale luchthaven van Buffalo blijft tot dinsdag gesloten en er bleef een rijverbod van kracht voor de stad en een groot deel van Erie County.

Chauffeurs werden gewaarschuwd om de weg niet op te gaan, zelfs niet toen het land de gewoonlijk drukste tijd van het jaar bereikte om te reizen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May