Gestrande indianen verbranden kleren voor warmte
26 Dec 2022, 16:51
foto
Een vrachtwagen is gestrand in de sneeuw van South Dakota. (Foto: Anna Halverson)


Inheemse Amerikaanse stamhoofden in South Dakota roepen op tot dringende hulp nu ingesneeuwde gemeenschappen door een winterstorm zonder essentiële voorraden komen te zitten. Het Pine Ridge Indian Reservation is begraven in meer dan 76 cm sneeuw, maar krachtige winden hebben sneeuwverstuivingen van 3,6 m hoog gestapeld.

"We vechten een verloren strijd", vertelde Oglala Sioux Tribe President Frank Star Comes Out aan BBC News.

De gouverneur van South Dakota zei dat ze de Nationale Garde inzet.

Anna Halverson, die het Pass Creek District in het reservaat vertegenwoordigt, vertelde de Darsha Dodge Rapid City Journal: "We bevinden ons hier in een echt extreme noodsituatie. "We hebben drifts zo hoog als sommige huizen die zich 55 tot 64 meter per keer uitstrekken."

"Ik heb in het reservaat gezien dat sommige leden kleren in hun houtkachel aan het verbranden waren omdat ze geen toegang tot hout konden krijgen", voegde ze eraan toe. Ze zei dat een gezin geen zuigelingenvoeding en andere benodigdheden meer had en vier dagen opgesloten zat in hun huis, voordat ze dertien kilometer moesten lopen om hulp te halen omdat hun baby honger leed.

Halverson vertelde de BBC dat het reservaat wanhopig is en hulp zou verwelkomen van vrijwilligers in het gebied. "Als iemand kan komen - we hebben van alles en nog wat nodig", zei ze.

De president van de Oglala Sioux-stam vertelde de BBC dat zijn gemeenschap was afgesloten door onbegaanbare wegen en dat zijn voedsel, brandstof en medicijnen bijna op waren.

"De bevoorradingsvrachtwagens kunnen veel bewoners niet bereiken vanwege sneeuwverstuivingen", zei Frank Star Comes Out. "Soms als ze dat doen, komen ze vast te zitten. En ze moeten eruit worden getrokken.

"Als we een weg vrijmaken, vult deze zich de volgende dag gewoon weer met sneeuwstormen en stuifsneeuw."

Hij zei dat machines het begeven omdat dieselbrandstof in de vrieskou verandert in gel. Sommige reddingswerkers gebruiken paarden en sleeën, of lopen gewoon. Hij zei dat het onduidelijk was hoeveel van de 46.000 leden van de stam gestrand waren in het drie miljoen hectare grote reservaat, een gebied dat ongeveer zo groot is als de deelstaat Connecticut.

De gouverneur van South Dakota, Kristi Noem, heeft de nationale garde van de staat gemobiliseerd om brandhout uit een nabijgelegen nationaal bos naar de Oglala Sioux-stam en de Rosebud Sioux-stam te slepen. De troepen zullen ook helpen bij het uitgraven van stamleden die vastzitten in de sneeuw, die twee weken geleden in de regio begon te vallen.

Wayne Boyd, stafchef van de president van Rosebud Sioux, zei tegen het persbureau Associated Press: "We hebben families die daar ver weg wonen en waar we al twee weken niets van hebben gehoord."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May