Brazilië: 'Terroristen' bedreigen Lula's inauguratie
26 Dec 2022, 08:50
foto
Veiligheidstroepen werken, terwijl een robot van de bomopruimingsdienst van de federale politie wordt gezien in de buurt van wat vermoedelijk een explosief artefact is in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Demonstranten die weigeren de verkiezingsuitslag te accepteren en die kamperen buiten de Braziliaanse legerbases zijn "incubators van terrorisme" geworden, zei de nieuwe minister van Justitie van Brazilië op zondag. Zijn uitspraak komt een dag nadat de politie een explosief tot ontploffing had gebracht en een verdachte had gearresteerd die is beschuldigd van het hebben van banden met het Brasilia-kamp.

"De ernstige gebeurtenissen van gisteren in Brasilia bewijzen dat de zogenaamde 'patriottische' kampen broedplaatsen voor terroristen zijn geworden", twitterde Flavio Dino, de nieuwe minister. "Er komt geen amnestie voor terroristen, hun aanhangers en financiers."

Aanhangers van president Jair Bolsonaro kamperen al weken buiten legerbases in Brazilië en dringen er bij het leger op aan de overwinning van de linkse president-elect Luiz Inacio Lula da Silva, die op 1 januari aantreedt, ongedaan te maken.

Dino zei dat de regelingen voor Lula's inauguratie "opnieuw geëvalueerd zouden worden, met het oog op het aanscherpen van de beveiliging".

In een andere tweet zei Dino dat hij zou voorstellen om "speciale groepen op te richten om terrorisme en onverantwoorde wapens te bestrijden. De rechtsstaat is niet verenigbaar met deze politieke milities".

Het nieuws over de bom voegde een nieuwe dimensie toe aan het geweld na de verkiezingen in Brazilië, waar de spanningen hoog blijven, na de meest beladen verkiezingen in een generatie.

Bolsonaro, die zijn nederlaag nog niet heeft toegegeven, heeft ongegronde beweringen gedaan over de geloofwaardigheid van het Braziliaanse stemsysteem, en veel van zijn hardcore supporters geloven hem. Het hoofd van de Braziliaanse kiesrechtbank verwierp vorige maand een klacht van Bolsonaro's bondgenoten die de presidentsverkiezingen betwistten.

Het Brasilia-kamp, buiten het hoofdkwartier van het leger, is een van de meest extreme van het land geworden. Op 12 december, de dag dat Lula's overwinning werd bevestigd, vielen enkele kampbewoners het hoofdkantoor van de federale politie in Brasilia aan.

Robson Cândido, hoofd van de civiele politie in Brasilia, zei dat een 54-jarige man uit de noordoostelijke deelstaat Para was gearresteerd. Hij heeft bekend dat hij het apparaat in een tankwagen in de buurt van de luchthaven van Brasilia had geplaatst om chaos te zaaien.

"Hij kwam om deel te nemen aan de protesten, buiten het hoofdkwartier van het leger, en hij maakt deel uit van die beweging die de huidige president steunt", zei Cândido tegen verslaggevers. "Ze zitten in die missie, die volgens hen ideologisch is, maar die uit de hand is gelopen."

De politie vond ook aanvalsgeweren en andere explosieven in een door de man gehuurd appartement in Brasilia. Cândido zei dat de verdachte een geregistreerde wapenbezitter was, bekend als een CAC, een groep die is verzesvoudigd tot bijna 700.000 mensen sinds Bolsonaro in 2018 werd gekozen en begon met het versoepelen van de wapenwetten.

Cândido zei dat de man en degenen die hem hielpen, hadden geprobeerd het explosief te activeren, maar dat het niet was afgegaan. Hij zei dat het nog onduidelijk was hoeveel andere mensen erbij betrokken waren.

"We hebben hier in Brazilië nog nooit bommen gehad", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May