VS en Canada: Koude monsterstorm eist tientallen levens
26 Dec 2022, 04:52
foto
Drie mannen lopen over Richmond Avenue in volledig 'witte' omstandigheden tijdens een aanhoudende sneeuwstorm in Buffalo, New York. (Foto via AP)


Een strenge Arctische bevriezing die de Verenigde Staten (VS) en Canada in haar greep houdt, heeft minstens 38 mensen het leven gekost. Ambtenaren zeggen dat 34 mensen zijn omgekomen in de VS, met als zwaarst getroffen gebied de stad Buffalo, in de deelstaat New York.

In Canada vielen vier dodelijke slachtoffers toen een bus over de kop sloeg op een ijzige weg nabij de stad Merritt, in de westelijke provincie British Columbia.

De storm heeft dagenlang grote schade aangericht, maar de stroom is gestaag hersteld na eerdere stroomuitval.

Minder dan 200.000 klanten zaten vanaf zondagmiddag zonder stroom, na een piek van 1,7 miljoen, meldt de Associated Press.

Duizenden vluchten zijn geannuleerd, waardoor veel mensen hun familie niet kunnen bereiken met Kerstmis.

Meer dan 55 miljoen Amerikanen bleven zondag onder waarschuwingen voor gevoelstemperatuur.

Het bereik van de sneeuwstormen was ongekend en strekte zich uit van Canada tot in het zuiden van Texas.

De winterstorm "bomcycloon" - die optreedt wanneer de atmosferische druk keldert en zware sneeuwval en wind veroorzaakt - heeft het reizen door het land verstoord.

De gouverneur van de deelstaat New York, Kathy Hochul, geboren in Buffalo, zei: "Dit zal de geschiedenis ingaan als Buffalo's meest verwoestende storm."

Sommige van de zeven doden in het gebied werden gevonden in auto's en sneeuwbanken, vertelde Mark Poloncarz, directeur van Erie County, aan persbureau Reuters.

Stormgerelateerde sterfgevallen werden ook gemeld in Vermont, Ohio, Missouri, Wisconsin, Kansas en Colorado.

De westelijke Amerikaanse deelstaat Montana is het zwaarst getroffen door de kou, met temperaturen die dalen tot -45C.

In Canada worden de provincies Ontario en Quebec het zwaarst getroffen door de storm. In Quebec zaten zondag bijna 120.000 klanten zonder stroom. Ambtenaren zeggen dat het bij sommigen dagen kan duren voordat sommige huishoudens weer aangesloten zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May