Nederlandse koning staat stil bij slavernijverleden
26 Dec 2022, 00:58
foto
Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak.


De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft in zijn kerstboodschap ook aandacht besteed aan het slavernijverleden. Het gezamenlijke verleden moet volgens hem onder ogen gezien worden. Hij voerde aan dat het belangrijk is om de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was, te erkennen.

"We beseffen het niet altijd, maar we zijn tot veel meer in staat dan we zelf denken. Ik ben ervan overtuigd dat we ook heel ingewikkelde problemen tot een goed einde kunnen brengen en pijnlijke wonden kunnen helen, zodat we samen vérder kunnen. Ook als er heftige emoties in het spel zijn.

Een belangrijk voorbeeld daarvan is de erkenning van het leed dat mensen is aangedaan in de koloniale tijd.

Het afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik met mensen van alle leeftijden over dit onderwerp gesproken, onder wie nazaten van mensen die een aantal generaties terug leefden in slavernij. In het komende herdenkingsjaar zal dit onze aandacht houden. Wij blijven betrokken.

Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld. Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst.

Een toekomst waarin we ons te weer stellen tegen alle hedendaagse vormen van discriminatie, uitbuiting en onrecht.

De door de regering aangeboden excuses zijn het begin van een lange weg. Laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties", zei de koning.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May