Volksgezondheid werkt aan certificering malaria-vrij Suriname
26 Dec 2022, 06:47
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Het ministerie van Volksgezondheid wil een malaria-vrij Suriname en daarmee een gezonde(re) bevolking in het binnenland. Het streven is om de malaria-vrij certificering uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te behalen, opdat Suriname daarmee beter gesitueerd zal zijn in de toerismemarkt, maar ook omdat daarmee het land aantrekkelijker wordt als vestigings- en investeringslocatie voor internationale bedrijven.

Minister Amar Ramadhin zei bij de opening van de stakeholdersmeeting voor het Nationaal Malaria Eliminatie Plan vrijdag dat “malaria bijna is geëlimineerd in Suriname.” Het jaar 2022 zal als alles goed gaat het eerste jaar zijn waarin Suriname nul gevallen van lokale malariabesmetting kan rapporteren. Het is minder dan 25 jaar geleden dat Seen gerichte aanpakuriname nog het land was met het relatief hoogste aantal malariagevallen in Zuid-Amerika. De meeste van deze malariagevallen waren Plasmodium falciparum cases, waardoor mensen en vooral kinderen ernstig ziek werden, opgenomen moesten worden en vaak genoeg kwamen te overlijden. Een gerichte aanpak van diverse organisaties nationaal en internationaal heeft geleid tot dit geweldige succes.

Om de malaria-certificering te bereiken zal Suriname:
- tenminste 3 jaar nul malaria cases moeten rapporteren,
- moeten aantonen dat alles in place is om herintroductie te voorkomen, en
- aan een aantal eliminatie-criteria van de WHO moeten voldoen. 

Het succes dat nu is bereikt, is ook bijzonder fragiel benadrukte de bewindsman. "Drie jaar geleden hebben we dat gemerkt, toen we al bijna aan de nul malaria cases waren geraakt, maar er vond herintroductie van malaria plaats in twee inheemse dorpen in het binnenland, als gevolg van import vanuit onze buurlanden. Het heeft ruim twee jaar geduurd om deze nieuwe uitbraken te bestrijden en malaria-transmissie te onderbreken. In dorpen die al jaren geen malaria cases meer hadden gezien, werden plotseling weer volwassenen maar ook kinderen ziek van malaria.

Door het voortdurend binnenkomen van malaria gevallen uit de regio, is Suriname verplicht zijn malaria preventie- en bestrijdingsprogramma op een hoog niveau te handhaven, wat een zeer kostbare zaak is. Volksgezondheid wil zich  inzetten op het bereiken van regionale malaria eliminatie. De interesse is er bij de buurlanden, bij de partners en bij de donoren om dit te bewerkstelligen. Er bestaat al een zeer goede samenwerking met Frans-Guyanese en Braziliaanse counterparts. De banden met buurland Guyana moeten worden opgezet om dit te kunnen bereiken, meldt Volksgezondheid.

In Guyana bijvoorbeeld worden jaarlijks nog meer dan 20.000 malaria cases gerapporteerd, waaronder veel Plasmodium falciparum cases, en er is een spill-over naar Suriname op te merken. Gezien de expertise die in Suriname aanwezig is en de successen die zijn behaald, is het land in een uitstekende positie om Guyana technisch te ondersteunen. Niet alleen ten behoeve van Guyana, maar vooral ook ten behoeve van Suriname, met name om de herintroductie van malaria tegen te gaan, stelde Ramadhin.

In de stakeholdersmeeting zijn diverse aspecten besproken als deel van de nieuwe malaria eliminatie strategie. Daarbij is het belangrijk dat eenieder input geeft en waar nodig aanvullingen aandraagt om deze strategie te optimaliseren. De strategie zal dienen als een basis voor de nieuwe fonds-aanvraag bij het Global Fund voor verlenging van het Malaria Project met nog drie jaar, van 2024 tot 2027. Het Global Fund heeft al toegezegd hiervoor US$ 3.4 miljoen ter beschikking te hebben. Datgene wat niet in de nationale strategie staat zal ook niet door het Global Fund worden gefinancierd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May