Paus: Wereld lijdt aan 'vredeshonger'
25 Dec 2022, 14:45
foto
De paus berispt mensen die 'hongerig' zijn naar rijkdom en macht in zijn kerstboodschap.


Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse kerstboodschap vanuit het Vaticaan gezegd dat de wereld lijdt aan een "hongersnood naar vrede". Hij heeft opgeroepen tot beëindiging van de "zinloze oorlog" in Oekraïne. Hij heeft wat hij noemde het gebruik van "voedsel als oorlogswapen" veroordeeld.

Oekraïne verscheepte ongeveer 30% van de tarwe in de wereld en de prijzen zijn gestegen sinds de Russische invasie in februari.

Het was de 10e kersttoespraak van paus Franciscus sinds hij paus werd.

Terwijl de oorlog in Oekraïne een groot deel van zijn toespraak van 10 minuten in beslag nam, sprak hij over "een ernstige hongersnood naar vrede, ook in andere regio's en andere theaters van deze Derde Wereldoorlog". Hij noemde conflicten en humanitaire crises in het Midden-Oosten, Myanmar, Haïti en de Sahel in Afrika.

De paus bad ook voor "verzoening" in Iran, waar massale protesten tegen de regering het land al meer dan drie maanden overspoelen. De protesten daar zijn beantwoord met hardhandig optreden, waarbij meer dan 500 mensen, onder wie 69 kinderen, zijn gedood, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Sprekend vanaf een balkon bij de basiliek met uitzicht op het Sint-Pietersplein, betreurde de 86-jarige paus de menselijke kosten van oorlog. Hij drong erop aan degenen niet te vergeten "die honger lijden terwijl dagelijks enorme hoeveelheden voedsel worden verspild en middelen worden besteed aan wapens".

"De oorlog in Oekraïne heeft deze situatie verder verergerd, waardoor hele volkeren het risico lopen op hongersnood, vooral in Afghanistan en in de landen van de Hoorn van Afrika", zei hij.

"We weten dat elke oorlog honger veroorzaakt en voedsel als wapen uitbuit, waardoor de distributie ervan onder mensen die al lijden wordt belemmerd."

De kerkelijke wereldleider zei dat "degenen die politieke verantwoordelijkheden dragen" de weg moeten wijzen om van voedsel "uitsluitend een instrument van vrede" te maken.

Zijn boodschap werd gevolgd door de gebruikelijke zegen Urbi et Orbi (aan de stad en de wereld), voorgedragen in het Latijn en traditioneel ook in vele andere talen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May