'Eenheidsmars' Indiase oppositie tegen haat bereikt New Delhi
24 Dec 2022, 18:50
foto
Duizenden mensen nemen deel aan de 'Unite India' mars in New Delhi, India. (Foto: Reuters)


Een landelijke mars onder leiding van de Indiase oppositieleider Rahul Gandhi heeft de hoofdstad New Delhi bereikt nadat het acht deelstaten heeft gepasseerd. Gandhi hoopt iets van de populariteit terug te winnen die zijn partij verloor aan de regerende hindoe-nationalistische partij.

Tienduizenden mensen hebben zich aangesloten bij Gandhi's "Unite India March" tegen "haat en verdeeldheid", die tot doel heeft de vooruitzichten van de Congrespartij om te buigen na haar opdonder door de Bharatiya Janata Party (BJP) bij twee opeenvolgende nationale verkiezingen.

"Hindoe-moslimhaat wordt vierentwintig uur per dag verspreid om uw aandacht af te leiden van echte problemen", zei Gandhi in zijn toespraak in Rode Fort van het Mughal-tijdperk in de Indiase hoofdstad. "Ze zullen haat verspreiden. We zullen liefde verspreiden", zei hij, verwijzend naar de BJP van premier Narendra Modi.

Hindoe-nationalisme is sterk toegenomen onder Modi en zijn partij, die de afgelopen jaren zijn bekritiseerd vanwege het toenemende haatzaaien en geweld tegen moslims. Tegenstanders zeggen dat het stilzwijgen van Modi rechtse groeperingen aanmoedigt en de nationale eenheid bedreigt, maar zijn partij ontkent dit.

"Er zijn zorgen over de benarde situatie van minderheden, de steeds kleiner wordende ruimte voor afwijkende meningen, evenals de manier waarop de regering de pandemie en de economie aanpakt", zei Pavni Mittal van Al Jazeera vanuit New Delhi. "Analisten zeggen dat het onvermogen van het congres om een effectieve oppositie te zijn en de regering verantwoordelijk te houden, heeft bijgedragen aan het ongekende succes van de BJP", voegde ze eraan toe.

De familie Nehru-Gandhi heeft de congrespartij tientallen jaren gecontroleerd, maar heeft ook toezicht gehouden op de recente neergang ervan. De partij regeert momenteel in slechts drie van de 28 deelstaten van India.

Rahul Gandhi trad af als president van het Congres na de laatste algemene verkiezingen. De volgende nationale peilingen zijn gepland voor 2024.

Geplaagd door een leiderschapscrisis en een reeks electorale mislukkingen, koos het congres in oktober Mallikarjun Kharge, de eerste niet-Gandhi-president in 24 jaar, in een poging het imago van een enkele familie af te schudden.

Kharge schreef zaterdag op Twitter dat de mars "tegen de politiek van inflatie, werkloosheid, ongelijkheid en haat" is. "Deze nationale massabeweging heeft de hoop van crores (miljoenen) mensen verzameld door de troon van de macht te bereiken", schreef hij.

De mars zal een pauze van negen dagen in New Delhi nemen voordat ze op 3 januari aan haar laatste etappe begint richting Srinagar, de belangrijkste stad in het door India bestuurde Kashmir in het noorden.

'Nieuw leven inblazen'
De 3.570 km lange Unite India-mars begon in september in de kustplaats Kanyakumari in het zuidelijkste puntje van India. Congresleider Jairam Ramesh vertelde zaterdag aan journalisten dat de mars – die live wordt uitgezonden op een website – tot nu toe bijna 3.200 km heeft afgelegd in negen deelstaten.

Gandhi's moeder en voormalig congresvoorzitter Sonia Gandhi, zijn zus en partijleider Priyanka Gandhi Vadra en haar man Robert Vadra namen deel aan de mars van zaterdag in de hoofdstad. Gandhi deelde een foto van zichzelf terwijl hij zijn moeder omhelsde tijdens de mars en tweette: "De liefde die ik van haar heb ontvangen, deel ik met het land."

Acteur-politicus Kamal Haasan nam zaterdag ook deel aan de mars.

De mars trok door honderden dorpen en steden en trok boeren aan die zich zorgen maakten over de stijgende schulden, studenten die klagen over toenemende werkloosheid, leden van het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenactivisten die zeggen dat de democratische gezondheid van India achteruitgaat.

In meerdere gepassioneerde toespraken tijdens de mars richtte Gandhi zich vaak op Modi en zijn regering omdat ze heel weinig deden om de groeiende economische ongelijkheid in India, de toenemende religieuze polarisatie en de dreiging die uitgaat van China aan te pakken.

De legers van India en China zijn sinds 2020 verwikkeld in een bittere impasse in de bergachtige Ladakh-regio. Ondanks meer dan een dozijn gespreksrondes op militair, politiek en diplomatiek niveau, duurt de patstelling voort.

Ondertussen heeft Modi's partij Gandhi's mars en toespraken afgedaan als een politieke truc om zijn "verloren geloofwaardigheid" terug te winnen.

"Het karakter van het congres was om India te breken", zei de partij zaterdag in een tweet.

Javed M Ansari, een journalist en politiek commentator, zei dat de mars erin geslaagd is nieuw leven te blazen in de Congres Partij. "Er is nu een zeker momentum - een essentieel doel voor zover het de congresmedewerkers betreft," vertelde Ansari aan Al Jazeera.

De populariteit van de mars heeft "Gandhi's imago zeker ten goede veranderd", zei hij, eraan toevoegend dat de uitdaging voor zijn partij nu zal zijn om het enthousiasme op straat om te zetten in stemmen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May