Race tegen klok: BTW-wet wordt komende week gewijzigd
24 Dec 2022, 00:00
foto


Het is een race tegen de klok. De Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) van 10% wordt op 1 januari ingevoerd. Het is echter noodzakelijk gebleken om de wet die op 30 augustus dit jaar aangenomen was, aan te passen. Het wetsontwerp wordt dinsdag 27 december in behandeling genomen. De Nationale Assemblee gaat niet met het gebruikelijke reces en heeft in de planning enkele belastingwetten te behandelen en goed te keuren. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft meegedeeld dat tot en met 29 december zal worden vergaderd - en als het nodig is - tot in de kleine uurtjes.

In de memorie van toelichting van de conceptwet legt president Chan Santokhi uit dat gebleken is dat enige wijzigingen van deze wet noodzakelijk zijn, mede voor een effectieve uitvoering. In de wet wordt gewijzigd dat niet alleen de binnenlandse levering van een aantal goederen onderworpen is aan het nultarief, maar ook de invoer van soortgelijke goederen. Nu wordt ook duidelijker geregeld dat uitvoer van goederen BTW-schoon moet geschieden. Verschillende artikelen worden door de wetswijziging duidelijker, waarbij enkele besluiten zijn aangepast.

In artikel 1 c wordt een tarief van 5% geïntroduceerd voor verzekering in verband met internationale ziektekosten. Dit lagere tarief geldt gezien de huidige sociaal-economische omstandigheden, ook voor motorbrandstoffen en dieselolie. Bovendien wordt het gebruik van motorbrandstoffen en dieselolie in de informele sfeer feitelijk (5%) onderworpen aan de BTW-heffing.  

Niet alleen de binnenlandse levering van bepaalde goederen zijn onderworpen aan het tarief van 25%, maar ook de invoer van dergelijke goederen. In artikel 1 f wordt nu geregeld dat er alleen een vrijstelling van BTW aan ambassades, gezantschappen en consulaten verleend kan worden, indien op basis van wederkerigheid ook aan de Surinaamse vertegenwoordigingen in het buitenland, een vrijstelling van BTW wordt verleend.

In de conceptwet zijn verschillende goederen en diensten weggehaald van de bijlage 2 met de vrijstellingen en nu opgenomen in bijlage 1. Hierdoor is het nultarief bij de invoer en levering van deze goederen en het verrichten van deze diensten, van toepassing. Het nultarief heeft als voordeel dat daadwerkelijk een lagere particuliere consumentprijs wordt gerealiseerd zonder BTW als extra kosten.

Verschillende basisvoedingsmiddelen en goederen, maar ook water, elektriciteit en kookgas zijn nu opgenomen in bijlage 1. Noodzakelijke werkzaamheden in verband met de levering van elektriciteit en water, zoals (her)keuring van installaties en (her)aansluiting vallen ook onder het nultarief. In de bijlage zijn ook opgenomen de diensten ziekenhuizen en laboratoria voor medisch onderzoek alsmede geneesmiddelen en medische kunst- en hulpmiddelen, gezondheidsbrillen -brillenglazen en -lenzen. Bovendien is toegevoegd verzorging van onderwijs en binnenlands openbaar personenvervoer aangevuld met dergelijk vervoer over de weg, het water en door de lucht, alsmede schoolbusdiensten.

Kredietbemiddeling en -verlening valt nu onder nultarief evenals het gelegenheid bieden tot het pinnen van geld bij de pinautomaat.

Op de lijst van basisgoederen zijn verse groenten en fruit, verse en niet bewerkte vleeswaren en verse niet verwerkte vis opgenomen. Onder verse groenten en fruit vallen dus niet verwerkt en verpakte ingevroren geïmporteerde groente- en fruitsoorten. Bewerkt vlees is vlees dat een verandering heeft ondergaan zoals ingeval van pekelen, drogen, fermenteren of roken. Dit, om een specifiek vleesproduct te maken, de smaak te verbeteren of om het vlees beter houdbaar te maken. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn salami, ham alsmede gehakt waaraan zout is toegevoegd. Van verwerkte vis is bijvoorbeeld sprake indien gezouten, gemarineerd, gedroogd, gerijpt en gerookt.

De BTW-wet zal na een periode van zes maanden worden geëvalueerd in verband met de werking in de praktijk. Noodzakelijk geachte amendering van de wet zal dan worden doorgevoerd. Tijdens de behandeling zal de conceptwet verder worden aangescherpt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May