Geen concrete toezeggingen aanpak rattenplaag Nickerie
23 Dec 2022, 20:55
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV gaat in op vragen over rattenplaag in Nickerie.


De regering heeft tegen de verwachtingen van Mahinder Jogi (VHP) geen concrete toezeggingen gedaan over de aanpak van de rattenplaag in Nickerie. Jogi zei bij de behandeling van de Wet Productie Kredietfonds donderdag dat deze kwestie meerdere keren is aangehaald door diverse leden, maar dat hij niet ziet dat de regering voorzieningen heeft getroffen. “Boeren hebben hectaren niet kunnen oogsten, omdat de ratten alles hebben opgegeten. Wat ze hebben kunnen oogsten was nieteens genoeg om de combine te betalen”, zei Jogi. Volgens hem hebben de meeste boeren een lening lopen.

Zelfs mensen die niet in het water hebben ingezaaid hebben last van de ratten, betoogde Jogi. De minister van Volksgezondheid heeft volgens de volksvertegenwoordiger aangegeven dat deze kwestie een probleem van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is. Echter Jogi haalde aan dat veel boeren handmatig inzaaien en op blote voeten in de modder werken. Er zijn volgens hem al klachten van jeuk en andere zaken. “Waar is BOG? Hebben ze al watermonsters genomen. We kennen ziekte van Weil en er zijn al enkele mensen overleden”, deelde Jogi mee. Ook vroeg hij aandacht voor het feit dat grote delen van Henar geen drinkwater heeft. Voor een heleboel zaken zijn de bewoners aangewezen op het irrigatiewater, maar daar lopen de ratten. Jogi zei dat de boeren naast financiële schade geen schade moeten lijden aan hun gezondheid.

Rabin Parmessar, fractieleder van de NDP, zei dat er al drie maanden aandacht hiervoor wordt gevraagd, maar dat er niets gebeurt. Harriet Ramdien (VHP) deelde mee dat ze beelden uit het veld heeft gehad. Normaliter komt de plaag als de rijst al rijp is, maar nu is er sprake van een plaag bij de inzaai en bemesting. “De beesten gaan dood in het water en het is gevaarlijk dat mensen in het water moeten gaan. Laten we het werk doen en de boeren bijstaan”. Reshma Mangre (VHP) riep op om niet te sollen met de gezondheid van mensen omdat ziekte van Weil dodelijk kan zijn. Fractiegenoot Stephen Madsaleh zei dat er zelfs op straat en scholen ratten zijn. “De boeren lijden eronder. Er is een snelle aanpak nodig anders gaat de rijstsector weer naar de maan”.

Minister Parmanand Sewdien van LVV, zei dat de plaag geen nieuw fenomeen is en dat boeren hun velden en dammen schoon moeten houden ‘anders heb je een habitat waar ze huisvesten en vermenigvuldigen’. Sewdien zei dat het ministerie voorlichting geeft aan zij die chemicaliën gebruiken om de ratten te bestrijden. Er zal worden nagegaan in hoeverre de chemicaliën beschikbaar zijn, zo niet zal het ministerie deze versneld invoeren. Parmessar haalde aan dat het kan dat de ene boer wel schoonmaakt, maar de andere niet. Er moet volgens hem een programma komen om de boeren tegemoet te komen. Jogi stelde dat het terecht is dat dammen en lozen schoon moeten zijn en vroeg dat LVV ter voorkoming en ondersteuning alle lozingen, dammen en bermen schoonmaakt. Ramdien zei dat zij het gevoel krijgt dat de plaag niet serieus genomen wordt. Sewdien zei dat dit niet het geval is. Er zijn volgens hem medewerkers van het ministerie dar die voorlichting geven.

Aandacht voor Brokopondo en Marowijne
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, maakte ook gebruik van de gelegenheid om aandacht te vragen voor de ondernemers in Brokopondo die buiten hun schuld om onder water zaten, maar tot nu toe geen compensatie hebben ontvangen van de regering. “We hebben tot tweemaal moties ingediend, maar die zijn afgewezen door de coalitie en de mensen zitten met de problemen”.

Melvin Bouva (NDP) zei dat de ondernemers tot bedelstaf zijn verworden. Genevievre Jordan (ABOP) vroeg ook aandacht voor de boeren in Marowijne die door wateroverlast getroffen waren. Ze hebben nog geen uitkering gehad en kunnen geen nieuwe aanplanten doen. Parmessar en Jogi brachten in herinnering dat de regering SRD 50 miljoen had goedgekeurd hiervoor en vroeg een overzicht naar wie heeft ontvangen, welke bedragen en in welke regio. Sewdien zei dat de schade toen meer dan SRD 200 miljoen was en beloofde het overzicht te geven. Jordan was niet tevreden met het antwoord en vroeg wat er gedaan zal worden voor de boeren die niet in aanmerking zijn gekomen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May