Mag ik vrij zijn?
23 Dec 2022, 22:47
foto


In Suriname houden wij ongetwijfeld van feesten! Wij hebben in dit land de gewoonte (ontwikkeld) om van alles een feestje te maken en plezier te hebben! Suriname was jarig, en hoewel er absoluut geen reden daartoe bestond, is er op diverse locaties optimaal gefeest. Ook scholen hebben in het kader van de onafhankelijkheid een feestje gebouwd. Helaas, naar het oordeel van sommigen en het bewijsmateriaal welke op sociale media circuleerde, is het niet zo goed afgelopen. Wat nu?

Suriname heeft een diversiteit aan culturen. Elke cultuur heeft haar differentiërende eigenschappen welke tot uiting komt in o.a. kleding, voeding, muziek en dans. Dat er gestruikeld wordt over het dansen onder leerlingen, gaat bij mij niet zo goed in. Vanwaar de(ze) collectieve verbijstering? wanneer het de(zelfde) samenleving is die mij dagelijks dergelijke 'voorbeelden' voorschotelt via sociale media. Ik ben geschokt dat men geschokt is over mijn gedrag. Ik ben teleurgesteld dat u teleurgesteld bent in mij. Waarom zo negatief en vooral ook zo racistisch wanneer dat 'mijn' muziek is en dat de manier is waarop ik erop heb leren bewegen? Ik snap niet zo goed dat jullie verontwaardigd zijn vanwege het feit dat ik gewoon mezelf wilde zijn! Mijn gedrag is niet nieuw, daarom verbaast jullie hypocriete reactie mij ontzettend. Weten jullie niet dat dit de 'trend' is, dat dit het vertier is welke wij hebben op de zogenaamde privé locaties, in tourbussen, buiten de stad enzovoorts? Waarom zoveel ophef wanneer er eigenlijk niks aan de hand is?

Jongeren zijn een interessante doelgroep, omdat zij in een fase zitten waarin ze zichzelf leren kennen en waarin hun brein zich nog volop aan het vormen is. Jong zijn en de puberteit wijzen op een periode waarin veel gebeurt en vooral veel verandert! Jongeren maken een veelzijdige ontwikkeling door met veranderingen op verschillende vlakken waar zij niet altijd even goed mee weten on te gaan. Jongeren hebben (daarom) extra steun nodig om zelfstandig te worden. Dat kinderen niet beseffen dat de school een formele organisatie is waar zulks en ander ontoelaatbaar gedrag nimmer getolereerd zal worden, is best ernstig! Maat het probleem ligt dieper! Het probleem is niet (alleen) mijn gedrag, maar ook mijn denkwijze, mijn levensstijl, mijn liefde voor het verkeerde, mijn ego, mijn mentale gezondheid etc.

Kent u dit lied(je) nog? Wij kinderen kijken, wij kijken naar de wereld. Naar de grote mensen, naar alles om ons heen. Wat zullen we later worden, wat zullen we later zijn? Wie wil voor ons een voorbeeld wezen, wie wil voor ons een voorbeeld zijn? Het jaar loopt zo zoetjes tegen het einde aan. Laten wij in het bijzonder aandacht aan onze toekomst besteden. Zij hebben ons nodig en Suriname heeft hen nodig!

Een goede afsluiting en een gezegend 2023 aan u allen toegewenst.

Al wat goed is te betrachten dat geeft aan ons land waardij.

Nathalie Valpoort
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May