Pelés kanker verergert, nieren en hart aangetast
22 Dec 2022, 22:40
foto
Een fan toont een bord ter ondersteuning van Pelé op een Braziliaans fanfeestje voor de WK-ronde van 16 bij de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Zuid-Korea, in Doha, 5 december 2022. (Foto: AP)


De gezondheid van Pelé is verslechterd tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis om zijn kankermedicatie te reguleren, zeiden doktoren. Het Albert Einstein-ziekenhuis in Sao Paulo zei woensdag in een verklaring dat de kanker van Pelé vergevorderd is en dat de 82-jarige Braziliaanse voetballer onder "verhoogde zorg" staat in verband met "nier- en hartstoornissen".

Het ziekenhuis maakte geen melding van tekenen van een recente luchtweginfectie van de drievoudig WK-winnaar, die werd verergerd door Covid-19.

Edson Arantes do Nascimento, die wereldwijd bekend staat als Pelé, ondergaat chemotherapie in zijn strijd tegen kanker sinds hij in september 2021 een darmtumor heeft laten verwijderen. Noch zijn familie, noch het ziekenhuis hebben gezegd of het zich heeft verspreid naar andere organen.

Kely Nascimento, een van zijn dochters, zei dat Pelé tijdens Kerstmis in het ziekenhuis zal blijven. "We hebben met de doktoren besloten dat het om vele redenen het beste voor ons is om hier te blijven, met alle zorg die deze nieuwe familie bij Einstein ons geeft", schreef ze op Instagram. "We gaan zelfs wat caipirinha’s maken (geen grapje). We houden van je en we zullen volgende week een update geven."

De krant Folha de S.Paulo meldde zaterdag dat de chemotherapie van Pelé niet aanslaat en dat doktoren besloten hadden hem palliatieve zorg te geven. De familie van Pelé ontkende dat bericht.

Pelé leidde Brazilië naar de overwinning op de WK's van 1958, 1962 en 1970 en blijft een van de topscorers aller tijden van het team met 77 doelpunten. Neymar evenaarde het record van Pelé tijdens het afgelopen WK.

Tijdens het toernooi van Qatar, dat zondag werd gewonnen door Argentinië, werden meerdere eerbetonen en beterschapswensen gedaan voor de oud-voetballer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May