Nieuwe bestemming voor afdeling AWJ in Saramacca
21 Dec 2022, 22:43
foto
Het personeel van de dependance van AWJ in Groningen, Saramacca, samen met Rowan Noredjo (Inspecteur-Generaal Arbeidsinspectie), minister Steven Mac Andrew en rechts Naomi Esajas-Friperson (Onderdirecteur Arbeidsmarkt).


De dependance van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) in Groningen krijgt per januari 2023 een nieuwe bestemming. De afdeling zal zich meer richten op de ondersteuning van het Directoraat Arbeidsinspectie, zoals het toezien op de naleving van de Surinaamse arbeidswetgeving in Saramacca. Minister Steven Mac Andrew van AWJ heeft zich dinsdag met enkele stafleden ter plekke georiënteerd.

Eerder richtte de dependance zich op de registratie van werkzoekenden en vacatures en op de bemiddeling tussen werkzoekenden en bedrijven in het district. Volgens Mac Andrew moet de reorganisatie worden gezien in het kader van recente ontwikkelingen op het beleidsgebied Arbeidsmarkt. Zo is gebleken dat er in het district een afname is van de fysieke registratie en bemiddeling. Dit kan volgens de bewindsman komen door de introductie, enkele maanden geleden, van de digitale registratie van vacatures en werkzoekenden, waardoor zowel bedrijven als werkzoekenden de digitale registratie en bemiddeling boven de fysieke aanmelding prevaleren.

Mac Andrew sluit ook niet uit dat de afname mogelijk te maken kan hebben met een afname van economische activiteiten in Saramacca. Hij meent dat terwijl er een afname is van de fysieke registratie en bemiddeling, er veel werk aan de winkel is voor de Arbeidsinspectie in het district, waar vele werknemers in loondienst zijn en werkgevers zich niet altijd houden aan de arbeidswetgeving.

Mac Andrew heeft aangekondigd dat het hulpkantoor als een Claims Controle Centre van de Arbeidsinspectie (klachtenbureau) zal functioneren, waarbij werknemers en werkgevers in hun district terecht kunnen voor inlichtingen en klachten. Het personeel zal volgens hem worden getraind om invulling te kunnen geven aan de nieuwe taken en uitdagingen.

De dependance van het ministerie in Saramacca is al langer dan 20 jaren ondergebracht in het pand van het commissariaat. In het prille begin werd er vanuit dit hulpkantoor door het ministerie, het samenwerken onder zelfstandigen gestimuleerd in coöperatief verband. Ook vond de begeleiding van coöperaties in het district door de raad van Coöperatiewezen, een werkarm van het ministerie, vanuit dit kantoor plaats, meldt de Communicatie Unit van AWJ.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May