Reactie op de excuses van premier Mark Rutte
22 Dec 2022, 14:33
foto


“Tide mi wani taki pardon” heeft premier Mark Rutte van Nederland afgelopen maandag in zijn subliem ingestudeerde toespraak meegedeeld. Vele bekende Surinamers in binnen- en buitenland waren ontroerd, blij, enthousiast en werden emotioneel. Bij sommigen waren zelfs tranen te zien. Ik dacht bij mijzelf: “Ze hebben niet veel nodig. Een kinderhand is snel gevuld”

Zowel president Chan Santokhi als DNA vicevoorzitter Dew Sharman waren niet tevreden, omdat Rutte het hield op het slavernijverleden en niet van plan was het koloniaal verleden mee te laten fietsen. “Je kan geen appels met peren vergelijken” moet Rutte hebben gedacht...

De Hindostaanse immigratie heeft geduurd van 1873 tot 1916 (slechts 43 jaren). Contractarbeiders  zijn naar Suriname verscheept. Het gebeurde op vrijwillige basis. Erg belangrijk te vermelden is dat de contractarbeiders hun cultuur, taal, voeding, kleding, religie, denken behielden. Men tekende een contract en ze werden voor hun arbeid betaald. Na 5 jaren mochten ze:
- Een nieuw contract tekenen,
- Terug keren naar Indië
- Hier blijven en een stuk terrein krijgen.
De meesten kozen voor de laatste optie.

Vermeld moet worden dat Indië toen een Britse kolonie was. De Engelsen eisten van de Nederlandse overheid dat hun onderdanen goed behandeld werden, vandaar dat op 1 april 1882 de Geneeskundige school werd opgericht. Slavernij was echter een totaal andere kwestie.

Ik kan me overigens niet voorstellen dat premier Mark Rutte in een aan ons opgedrongen speech van nauwelijks 15 minuten vele bekende “kritische” Surinamers emotioneel heeft geraakt en over de streep heeft kunnen trekken.
Slavernij heeft van 1630 tot 1863 geduurd. Een verkapte vorm hadden we tot 1873. Onze cultuur, taal, voeding, kleding, religie, denken is ons ontnomen. Onze voorvaders zijn tegen hun wil naar hier gebracht. Zij zijn gemarteld, verminkt, verkracht, gedood gedehumaniseerd. En hoevelen zijn gewoon om allerlei redenen overboord van schepen in zee geworpen?

Begrijp het goed: Een tot slaafgemaakte werd beschouwd als een voorwerp, een object, een onmens. In totaal zijn bijna een kwart miljoen naar Suriname ontvoerd. Op 1 juli 1863 waren er nog 47 duizend over. Wat is met die 203.000 gebeurd? Een geforceerde subliem ingestudeerde eenzijdige bepaalde excuses, gaat dit alles niet uitwissen.

Ik zal emotioneel worden wanneer de geschiedenisboeken de ware aard van de slavernij vertellen en zowel de jeugd van Suriname als Nederland het op school leren. Ik zal ontroerd worden wanneer een slavenmuseum en slavenmonument in Suriname worden gebouwd. Wanneer duurzame projecten worden ontwikkeld in onderwijs, gezondheid, infrastructuur, woningbouw, veiligheid enz. waar alle Surinamers, let wel alle Surinamers van kunnen profiteren.

Ik zal in tranen uitbarsten wanneer gedocumenteerd via DNA testen ik te weten kom uit welk land, streek, stam mijn voorvaderen vandaan komen. En wanneer wetgeving in Nederland wordt gemaakt die elke vorm van discriminatie strafbaar maakt. Ik wil geen geld in handen, want dat kan voor oneigenlijke doelen gebruikt worden en er zal gevochten worden wie wel en niet moet krijgen. Dat zal geen recht doen aan het leed van onze voorvaderen.

Hoe vaak zeggen wij geen "Sorry" tegen een ander, terwijl we het niet menen. Maar voor de goede vrede doen wij het. Premier Mark Rutte heeft het gedaan, omdat hij iets van ons wil. Chan is er niet vies voor om achter gesloten deuren zaken voor friends and family met hem te bekokstoven. In de nabije toekomst zullen we het vernemen. Ik heb dus veel meer nodig om emotioneel te raken. Een goedkope subliem ingestudeerde act zal het echt niet doen.

Ricky W. Stutgard
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May