McLeod: Ook excuses voor Inheemsen; geld voor land
21 Dec 2022, 06:46
foto
Historicus en schrijfster, Cynthia McLeod over Inheemsen en herstelbetaling. (Foto: René Gompers)


Historicus en schrijfster Cynthia McLeod benadrukt dat er ook voor de Inheemsen excuses moeten komen. In zijn verklaring over het slavernijverleden heeft premier Mark Rutte zich gericht op de tot slaafgemaakte Afrikanen. Hij heeft geen woord gerept over de Inheemsen die de kolonisator is komen aantreffen en tot de eerste slaven heeft gemaakt. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming zegt dat ze wel expliciet worden genoemd maar dan in de versie van de verklaring die naar het Nederlandse parlement is gegaan. Mc Leod heeft voorstellen over fondsen om Suriname vooruit te helpen.

Rutte heeft in zijn toespraak erkend dat Nederland slavernij eeuwenlang mogelijk heeft gemaakt. Hij heeft aangegeven dat er slaven uit Afrika zijn gehaald naar de Amerika's om op plantages te werken.  Over de eerste bewoners van het continent, ook niet van Suriname, heeft hij niets gezegd. Aan de Inheemsen moeten er ook excuses worden aangeboden benadrukt McLeod: "Dat moet zeker. Want de Inheemsen… Op de eerste plaats is hun land afgepakt. Ze zijn niet uit Afrika gehaald maar zijn hier meteen tot slaven gemaakt. Als je de inventarissen ziet van plantages, zie je meteen dat geschreven staat hoeveel Indiaanse slaven er waren. Inheemsen natuurlijk. Deze slavenexcuses…ze zouden explicieter mogen."

Geld betalen
Verschillende organisaties eisen van de Nederlandse regering reparatiegeld voor de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Één wil miljarden, de andere is specifieker: 400.000 euro's per nazaat. "Daarvoor hoef je niet bij mij te zijn,"  zegt McLeod resoluut. "Want hoe ga je dat uitrekenen. Hoe gaat elke nazaat krijgen? En een heleboel nazaten in Suriname zijn ook nazaat van de slaveneigenaar! Dus hoe dan? Ga je van die ene broekzak in die andere broekzak zetten?!" McLeod heeft wel enkele voorstellen -voor als Nederland fondsen vrijgemaakt om het land vooruit te helpen.

"Persoonlijk geld in de zak, daar geloof ik niet in," benadrukt McLeod. "Ik eis dat niet en vraag dat ook niet." De historicus heeft liever dat er middelen vrijkomen om achterstanden in het land weg te werken. Op de eerste plaats moet Nederland geld geven voor het bouwen van volkswoningen. "Iedereen die niet zelf een huis kan betalen moet in aanmerking komen, ongeacht de bevolkingsgroep, alle sociaal zwakkeren", geeft ze aan. "Het andere wat Nederland moet doen is geld en deskundigheid sturen om de waterhuishouding in orde te maken, zodat Paramaribo niet meer onderloopt bij elk regenbuitje bijvoorbeeld. Dat is ook iets voor alle mensen; een goede waterhuishouding- en rioleringssysteem."

"En nog iets; infrastructuur. Alle wegen in orde. Dat is wat de totale samenleving ten goede komt," vervolgt McLeod.  "Er kunnen nog een aantal projecten bij zoals een slaven- en een marronage museum. Maar deze grote basisdingen... En wij, alle Surinamers, moeten dit aanvaarden. Wij moeten het samen goed maken, zodat Suriname een land kan worden waar we graag zijn en willen zijn." 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May