Carbon credits van/voor Suriname
21 Dec 2022, 16:49
foto


Carbon credits en Suriname, naar wordt gezegd het groenste land van de wereld, worden vaak in één adem genoemd. Maar wat zijn carbon credits, ook wel CO₂-credits genoemd, en hoe werkt dat?

Carbon credits zijn meetbare, verifieerbare emissiereducties van gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. Deze projecten verminderen, verwijderen of voorkomen de uitstoot van broeikasgassen, maar ze brengen ook een hele reeks andere positieve voordelen met zich mee, bijvoorbeeld de bescherming van ecosystemen, het herstel van bossen of de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Klimaatbeschermingsprojecten moeten voldoen aan strenge criteria en worden beoordeeld door een panel van deskundigen van een bepaalde standaard voor CO₂-compensatie zoals Verra of Gold Standard. Nadat een organisatie van een individu een koolstofkrediet heeft gekocht, wordt het permanent afgeboekt zodat het niet nog een keer gebruikt kan worden.

Goed klimaatbeschermingsproject

Volgens South Pole, een entiteit die uitgebreide projecten en strategieën ontwikkelt en implementeert voor emissiereductie die klimaatactie omzetten in zakelijke kansen op de lange termijn voor bedrijven, overheden en organisaties over de hele wereld,
• gaat het hier vooral om de details;
• hoogwaardige carbon credits voldoen aan een aantal strikte normen. Je kunt controleren of de projecten waarin je investeert geregistreerd staan bij een internationaal erkende derde partij, zoals de Gold Standard , Verra's Verified Carbon Standard (VCS), Social Carbon en Climate, Community and Biodiversity Standards (CCBS ), of normen die door de UNFCCC zijn bevestigd;
• deze normen leiden ook andere voordelen dan het verminderen van uitstoot - alle South Pole projecten dragen bij aan ongeveer 3 SDG's. Dit kan gaan om het verbeteren van de gezondheid, het creëren van betere onderwijsmogelijkheden, het verbeteren van het behoud van wilde dieren of zelfs het opbouwen van duurzame praktijken
 
Suriname en carbon credits
In een artikel in Starnieuws geeft minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) een uiteenzetting van de uitdagingen op dit stuk. "Carbonkredieten liggen niet gewoon ergens," zei hij. "Ook al hebben we 100 procent bosbedekking, het betekent nog niet dat je een voorraad aan carbonkredieten hebt. Ze worden gecreëerd, soms op een simpele manier, soms gecompliceerd. Afhankelijk van hoe die worden geproduceerd zal ook de prijs toenemen. De simpelste manier om carbonkredieten te maken is om het bos te behouden, omdat het de CO₂ kan vasthouden. Echter zien we dat er in ons achterland een aantal issues zijn. Zoals de houtkap, de mijnbouw, grondenrechten, culturele gebieden. Deze zaken kunnen een drempel zijn voor het produceren van carbonkredieten.

Een andere simpele manier om de kredieten te maken is om het beschermd gebied van Suriname van 14% naar 17% te vergroten. Maar in het gebied controle uitoefenen op houtkap of mijnbouw, en behoud garanderen van de cultuur van de lokale bewoners, vormen dan grotere uitdagingen.  Op welke manier Suriname carbon credits gaat produceren en verhandelen is nog niet helemaal duidelijk.

TotalEnergies heeft recent, zo blijkt verder uit het artikel, US$ 50 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten en programma's waarmee de uitstoot van koolstoffen verminderd moet worden. Christine Healy, Senior Vice President Carbon Neutrality bij TotalEnergies heeft aangegeven dat "de klimaatambitie van TotalEnergies is gebaseerd op een reeks tastbare maatregelen die eerst is ontworpen om de uitstoot van broeikasgassen te vermijden, vervolgens te verminderen en tenslotte om de resterende uitstoot te compenseren." Met de US$ 50 miljoen zullen behalve behoud van ecosystemen en de projecten die koolstofkredieten gaan produceren, ook de versterking van instituten als NIMOS, SBB en het ministerie, gefinancierd worden.

De tijd dringt voor Suriname. Het land behoort momenteel niet tot de grote milieuvervuilers. Het is een van de drie landen in de wereld die carbon negatief zijn; ze absorberen meer C02 dan ze produceren. Maar met de opkomende olie- en gasindustrie in Suriname is de kans groot dat het land meer gaat bijdragen aan milieuvervuiling. Het is dus zaak dat het land tegen die tijd genoeg projecten heeft om te kunnen compenseren, geeft Tjong-Ahin aan. ROM is nu al naar oplossingen aan het zoeken, deelt hij mee: "Een onderzoek naar elektrische auto’s, meer zonnepanelen in het binnenland, meer investeren in het bos en technologie, overal waar we kunnen sparen om toch balans te brengen in onze uitstoot."

Suriname, Gabon en Panama zijn de enige 3 landen in de wereld die een status hebben van carbon negatief, kwam op de 26ste VN-Klimaatconferentie (COP26) in Glasgow in november 2021 naar voren. "Om carbon negatief te zijn is al een gigantische bijdrage aan de rest van wereld, maar we kunnen en zullen nog meer doen om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren," zei minister Tjong-Ahin toen, in het natraject van de conferentie.

Tegen de achtergrond van dit verhaal doet het pijn wanneer buurland Guyana, dat zich er niet op laat voorstaan het groenste land van de wereld zijn de buit binnenhaalt. Waar zou dat aan liggen?  
        
George Orie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May