Excuses moeten leiden tot volwassen ontwikkelingsagenda
20 Dec 2022, 20:47
foto


De uitgesproken excuses van de Nederlandse premier, Mark Rutte zullen ongetwijfeld in de naaste toekomst leiden tot vernieuwde verhoudingen op de ontwikkelingsagenda tussen de ex-kolonisator Nederland en de republiek Suriname. Het heeft weliswaar enige tijd geduurd en nog wat voeten in de aarde gekost Uiteindelijk is Nederland tot het besef gekomen dat langer uitstellen van excuses aan de tot slaaf gemaakte nazaten van de Afrikanen meer schade aan zijn internationale reputatie zou berokkenen en hij beseft als geen ander dat de gevolgen daarvan niet te overzien zouden zijn.

Met de erkenning en nu de excuses van de gruwelijkheden gedurende  eeuwen jegens de menselijkheid uit het Afrikaanse continent over de Atlantische oceaan naar de Amerika's, is de weg geplaveid voor reparatie en herstelbetalingen. De opmerking van de Nederlandse premier dat herstelbetaling niet aan de orde is, moeten we voor zijn rekening laten. De gruwelijkheden en wreedheden begaan door de ex-kolonisatoren zijn genoegzaam bekend uit de historie. Overal in de wereld zijn musea vol van ingericht en bibliotheken vol boeken geschreven.

De diep ingeslagen wonden zijn overal zichtbaar. We zullen deze misstanden hier niet weer benoemen. De mentale gevolgen van deze immense mensenrechtenschendingen zijn na eeuwen tot op heden nog voelbaar bij de nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. De uitgesproken excuses namens de hoogste politieke verantwoordelijke van het Nederlandse kabinet is eenduidig en absoluut niet voor tweeërlei interpretatie vatbaar. De tot slaaf gemaakte Afrikanen zijn ontmenselijkt en er is diepe spijt betuigd hiervoor.

De discussies omtrent deze aangelegenheid die reeds enige  tijd zowel nationaal als binnen de diaspora gemeenschap in Nederland  worden gevoerd, moeten leiden tot een volwassen en gestructureerde aanpak. De organisaties die  binnen deze debatten participeren moeten de juiste onderhandelingspositie innemen om zonder emoties en eigen individuele agenda het maximale af te dwingen van de ex-kolonisatoren. Er kan van deze plaats uit niet genoeg benadrukt worden dat men hierbij de nodige eenheid moet demonstreren om deze strijd succesvol te voeren. Er is geen ruimte voor rivaliteit jegens elkander, maar bundeling van deskundigheid en positiviteit om het onderste uit de kan te krijgen. De  ter zaken deskundigen zijn reeds enige tijd bezig om de voorbereidingen te treffen.

Vanuit het Caricom perspectief zal ongetwijfeld met een breder draagvlak en vanuit  een internationale publiekrechtelijk invalshoek gedelibereerd moeten worden met de nazaten die het bestuur uit maken van de mogendheden met een prominente slavernij verleden.

Wij zijn van oordeel dat Suriname  mede met een illustere inbreng van prominente marrons een speciale agenda moeten ontwikkelen om de sociaal-maatschappelijke en economische ontwikkeling van het binnenland ter hand te nemen. Dit omdat de groepen die al eeuwen woonachtig zijn in dit deel van Suriname duidelijk als gevolg van de gruwelijkheden van de ex-kolonisatoren gedreven zijn om gedurende eeuwen geïsoleerd te gaan leven in het tropische oerwoud. Daardoor hebben zij al die eeuwen en jaren al de modern ontwikkelingen moeten ontberen. Het gaat in deze om de marrons en de inheemsen.

De marrons en inheemsen  worden bij deze opgeroepen om in deze discussies een pro actievere houding aannemen en duidelijk aan te geven dat zij open staan om middels een gezamenlijke aanpak te komen tot ontwikkeling van dit deel Suriname en daarmee een wezenlijke bijdragen te leveren in de nationale ontwikkeling van ons land. We zien dat deze groepen uit het binnenland van Suriname nog niet duidelijk aan tafel zitten en daar moet op korte termijn verandering in komen. Zij kunnen het beste aangeven hoe zij hun gemeenschappen in termen van ontwikkeling ingericht willen zien. Duidelijk dient aangegeven te worden dat de benadering er een moet zijn van maatschappelijke project ontwikkeling en de financiering daarbij.

Ettiré Patra

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May