ELN-rebellen in Colombia kondigen staakt-het-vuren aan
20 Dec 2022, 07:18
foto
Danilo Rueda, Colombia's Hoge Commissaris voor de Vrede, leden van de Senaat van Colombia, Ivan Cepeda en Maria Pizarro, Jose Felix Lafaurie, de vertegenwoordiger van de Colombiaanse veesector, Pablo Beltran, hoofd van de linkse guerrillagroep ELN en Otty Patino, hoofd van het onderhandelingsteam van de Colombiaanse regering, tijdens een persconferentie. (Foto: Reuters)


De grootste overgebleven rebellengroep van Colombia heeft een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd tijdens de eindejaarsperiode, een week nadat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en de Colombiaanse regering een eerste ronde van vredesonderhandelingen hebben afgerond.

Een ELN-woordvoerder zei in een video die maandag op sociale media werd gedeeld dat het staakt-het-vuren zou duren van 06.00 uur op zaterdag, kerstavond, tot dezelfde tijd op 2 januari.

Het staakt-het-vuren heeft alleen betrekking op de "strijdkrachten en de staatspolitie", zei de woordvoerder. Hij stelde dat ELN-strijders zich het recht voorbehouden om zichzelf te verdedigen als ze worden aangevallen.

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Colombia, Carlos Ruiz Massieu, verwelkomde de aankondiging en zei op Twitter dat hij erop vertrouwt dat het staakt-het-vuren zal helpen "het lijden te verlichten en de humanitaire situatie te verbeteren".

Vertegenwoordigers van de linkse rebellengroep en de regering begonnen vorige maand vredesbesprekingen in buurland Venezuela in een poging een einde te maken aan een decennialang conflict dat meer dan 450.000 mensen het leven heeft gekost.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft de afgelopen jaren een toename van geweld gezien, vooral in gebieden waar gewapende groepen strijden om controle over drugshandelsroutes en andere illegale activiteiten.

De gesprekken werden gevoerd nadat Gustavo Petro – de eerste linkse president van Colombia, die in augustus aantrad – had beloofd een "totale vredesplan" voor het land na te streven, inclusief gesprekken met gewapende groepen.

Petro's rechtse voorganger, Ivan Duque, brak in 2019 de onderhandelingen af met de ELN, een groep die naar verluidt ongeveer 4.000 strijders heeft in Colombia en het naburige Venezuela, nadat bij een autobom 22 politiecadetten omkwamen.

Hoewel een formeel staakt-het-vuren niet werd bereikt in de eerste gespreksronde tussen Bogota en de ELN, beloofden de twee partijen op 12 december om "een gedeeltelijke overeenkomst voor spoedeisende hulp uit te voeren" om in januari te beginnen in verschillende gebieden die het ergst zijn getroffen door geweld.

Minister van Defensie Ivan Velasquez zei dat er een "merkbare daling van de operaties" door de ELN was, sinds de hervatting van de vredesbesprekingen.

De besprekingen hebben deze maand ook geleid tot een overeenkomst om ontheemde inheemse Embera-mensen toe te staan terug te keren naar hun huizen in het westen van Colombia, die ze ontvluchtten vanwege toegenomen aanvallen en onveiligheid.

Mexico, dat ermee heeft ingestemd officieel garant te staan voor de gesprekken tussen ELN en Colombia, zal volgende maand beginnen met de volgende onderhandelingsronde.

Pablo Beltran, de hoofdonderhandelaar van de rebellengroep, zei vorige week dat hij hoopte dat er tijdens de volgende ronde overeenstemming zou kunnen worden bereikt over een staakt-het-vuren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May