Nederlandse premier biedt excuses aan voor slavernijverleden
19 Dec 2022, 11:35
foto
De Nederlandse premier Mark Rutte tijdens zijn live toespraak in het Nationaal Museum in Den Haag.


De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zojuist - zoals verwacht - zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij heeft aangegeven dat met het bieden van excuses geen punt wordt gezet, maar een komma. Samen met Suriname en de Nederlandse Antillen zal een toekomst worden bepaald.

Op 1 juli 2023 zal koning Willem-Alexander aanwezig zijn in Amsterdam waar de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. "Het helingsproces moet nu beginnen en het programma hiervoor, schrijven we samen", zei Rutte. "Het boek van onze gedeelde geschiedenis kent veel pagina's die ons in de 21e eeuw met verbijstering, afschuw en diepe schaamte vervullen".

Rutte wil werken aan meer erkenning en gezamenlijk begrip, "op weg naar die belangrijke symbolische datum, 1 juli 2023". De excuses worden aangeboden niet om schoon schip te maken. "Niet om het verleden af te sluiten en achter ons te laten. We delen niet alleen het verleden maar ook de toekomst. De excuses die ik net uitsprak, klinken door op zeven andere plekken in de wereld, waar de pijn en gevolgen van het slavernijverleden het meest worden gevoeld en het meest zichtbaar zijn". Hij verwijst naar Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk.

De Nederlandse ambassade heeft diverse organisaties uitgenodigd om de toespraak van de Nederlandse premier live te volgen. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming gaat in gesprek met hen.

(Later meer)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May