NDP-fractie slaat uitnodiging Nederlandse ambassade af
19 Dec 2022, 00:57
foto


De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) gaat niet in op de uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan om de presentatie van de Nederlandse premier Mark Rutte over het slavernijverleden vandaag via live streaming bij te wonen. Fractieleider Rabin Parmessar stelt in een brief aan de ambassadeur dat "om te komen tot reconciliatie en reparatie ten aanzien van in Suriname bedreven slavernij en contractarbeid, afspraken slechts in een bilateraal proces kunnen worden gemaakt met alle betrokken actoren. Helaas is tot dusver door de Nederlandse regering eenzijdig bepaald welke handelingen gepleegd kunnen worden en wanneer die zullen plaatsvinden."
 
In de perceptie van de fractie van de NDP is de kabinetsreactie van minister-president Rutte namens de regering van het Koninkrijk der Nederlanden, te eenzijdig benaderd. Er is geen consultatie geweest met betrokken organisaties in Suriname en Nederland, overleg met de Surinaamse regering en het parlement van Suriname over onder andere de datum, het heel proces om te geraken tot een publieke reactie van de Nederlandse regering,  een reparatie programma, etc. De benadering om op 19 december de excuses aan te bieden voor het slavernij verleden in plaats van op 1 juli 2023 zal zeer waarschijnlijk verkeerd overkomen bij de nazaten van de tot slaafgemaakten en andere maatschappelijke organisaties in Suriname en Nederland, meent de NDP. 

De datum is slechts een symptoom van het feit dat Nederland kennelijk van mening is eenzijdig te kunnen beslissen wat te doen in verband met slavernij die zij hebben bedreven in Suriname. Daarnaast kan de dader niet eenzijdig vaststellen wat het reparatieprogramma inhoudt, zonder de slachtoffers te consulteren, benadrukt de fractie. Daders kunnen excuses aanbieden, vergiffenis vragen en eventueel schadeloosstelling afspreken. Slechts in nauw overleg en met goedkeuring van slachtoffers, kan het hele proces en het reparatieprogramma besproken worden. Het kan niet eenzijdig, staat in de brief.

"Wij zullen van onze zijde de in Suriname opgezette processen om te komen tot erkenning en reparatie ondersteunen en voortzetten. Voorts is het van belang dat wij in georganiseerd verband in een nationaal dialoog geraken met de nazaten van de tot slaafgemaakten, de Inheemsen en alle maatschappelijke groeperingen die in dit verband een bijdrage hebben geleverd en nog wensen te leveren, ten einde te komen tot een gepast herstelprogramma in materiële en immateriële zin".

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May