Kroatië wint troostfinale
17 Dec 2022, 14:00
Ivan Perisic en Mislav Orsic vieren het winnende doelpunt tegen Marokko in de troostfinale. (Foto: Reuters)

In het tweede treffen tegen elkaar op dit WK-toernooi, heeft Kroatië getoond accurater en vasthoudender te zijn. In het Khalifa International Stadium verzekerden de Kroaten zich van de derde plaats in dit toernooi door met Marokko met 2-1 te verslaan. Het eerste treffen tussen beide partijen in de groepsfase eindigde 0-0.

Een eerste helft is er een waar je van hoopt dat het langer duurt. Joško Gvardiol brengt de Kroaten met een prachtig uitgewerkt doelpunt op voorsprong. De vrije trap wordt in het strafschopgebied gespeeld voor Ivan Perisic, die de bal voor het doel kopt, Gvardiol kan verlengen. Doelman Yassine Bounou is geklopt in de 7e minuut.

Marokko stond minder dan twee minuten achter en maakt gelijk met een eigen kopbal. Bilal El Khannouss lokt een vrijschop uit. Achraf Dari krijgt de bal en kan van dichtbij een hoge bal in het strafschopgebied binnen knikken. Negen minuten in het spel en de bordjes hangen weer gelijk.

Een nieuwe kans voor Kroatië. Aanvoerder Luka Modric kapt goed en trapt met links. De bal wijkt nog even af op Jawad El Yamiq, waardoor het een lastige poging wordt voor Bounou. De keeper kan het leer net op tijd wegslaan.

Marokko heeft slechts één doelpoging gehad in vergelijking met zes voor Kroatië. Er volgt voor het half uur een mooie combinatie op rechts van Marokko tussen Hakim Ziyech en Achraf Hakimi. De rechtsachter van PSG komt in het strafschopgebied voordat hij voor een open doel naar de ongemarkeerde Youssef En-Nesyri gaat, maar de bal vliegt net achter zijn hoofd.

Op slag van rust klimt Kroatië weer op voorsprong. Marokko geeft de bal weg op de rand van het strafschopgebied en hij wordt naar Mislav Orsic (42')aan de linkerkant gewerkt, net binnen het strafschopgebied en hij buigt een briljante slag af die buiten het bereik van de doelman is, de balraakt de binnenkant van de verre paal voordat hij zich nestelt aan de achterkant van het net.

Na de rust gaat Marokko opnieuw op zoek naar ten minste de gelijkmaker. Marokko geeft alles, maar Kroatië heeft meer balbezit in de tweede helft - ze zijn nu bijna op 60% - en Marokko heeft spelers die als vliegen door een blessure uitvallen.

Zes wisselspelers in zes minuten van beide kanten hebben het ritme van het spel ook een beetje om zeep geholpen.

Gvardiol gaat  met nog een kwartier in reguliere speeltijd in het strafschopgebied onderuit na een uitdaging van Sofyan Amrabat terwijl de Kroatische speler de bal probeerde vast te grijpen. Spelers en de bankzitters uit Kroatië schreeuwen om een penalty, maar de VAR zit er geen graat in.

In de herhalingen van het beroep op een strafschop van Kroatië is duidelijk dat Gvardiol wordt getrapt op de voet door Sofyan Amrabat in de zestien. Kroatië zal woedend zijn als Marokko in de komende 13 minuten weer op gelijke hoogte komt.

Het spel gaat verder terwijl Marokko de verdediging in aanval verandert en een bal in het strafschopgebied goalie En-Nesyri ongemarkeerd aantreft. Hij voorkomt dat zijn netten opnieuw trillen.  Geweldige redding!

Mateo Kovacic krijgt de kans om het spel af te ronden in de 87e minuut  als hij zich losmaakt van een verdediger in het strafschopgebied, maar zijn schot gaat langs de paal. Marokko slaagt er niet in het spel te verlengen. Het zijn de Kroaten die de troostfinale winnen.

Deze troostfinale is hoogstwaarschijnlijk ook het laatste WK-optreden van Modric. Hij had één schot op doel in deze wedstrijd, 73 balcontacten, 60 passes en een passnauwkeurigheid van 93%. Hij won de bal vijf keer terug en maakte twee onderscheppingen. Een vrij standaard maar zeer solide prestatie van de maestro op het middenveld.