FIFA kiest Marokko voor WK voor clubs
17 Dec 2022, 10:08
foto
Marokkaanse fans juichen tijdens de halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Marokko in het Al Bayt-stadion in Al Khor, Qatar. (Foto:AP)


De Wereldvoetbalbond FIFA heeft Marokko vrijdag beloond met gastrechten voor de volgende Club World Cup in februari, met een uitgebreide editie met 32 teams die in 2025 van start gaat.

Europees kampioen Real Madrid, Zuid-Amerikaans kampioen Flamengo en Seattle Sounders, de eerste CONCACAF Champions League-winnaar uit de Verenigde Staten, spelen van 1 tot 11 februari in het traditionele toernooi met zeven teams.

Na de inspirerende run van Marokko naar de halve finales van het WK in Qatar, zal het land nu over zes weken het volgende wereldwijde voetbalevenement organiseren, besloot de regerende raad van de FIFA.

Het wordt een van de laatste edities van zeven teams voor continentale kampioenen met een uitgebreid toernooi van een maand dat gepland staat om in 2025 te beginnen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei dat de beoogde verandering was om "het echt op een WK te laten lijken".

In Marokko zou Casablanca wedstrijden moeten organiseren met de stad die twee teams zal leveren in de 10-daagse competitie, met continentale kampioenen van elk van de zes confederaties in het wereldvoetbal.

Wydad won vorig seizoen de Afrikaanse Champions League en ook de Marokkaanse competitie. De plaats die de FIFA reserveert voor de nationale kampioen van het gastland, zou moeten terugkeren naar Raja, tweede in de competitie. Beide teams zijn gevestigd in Casablanca, waar het Stade Mohammed V met 67.000 zitplaatsen waarschijnlijk de locatie is voor enkele van de acht WK-wedstrijden voor clubs.

Marokko organiseerde ook de Wereldbekers voor Clubs in 2013 en 2014, die respectievelijk werden gewonnen door Bayern München en Real Madrid. Alleen Europese en Zuid-Amerikaanse teams hebben de Club World Cup gewonnen sinds het in 2005 nieuw leven werd ingeblazen in de huidige vorm.

FIFA wilde al lang een uitgebreide versie lanceren met 24 of 32 teams in een toernooi dat in juni wordt gespeeld.

Een geplande inaugurele editie in 2021 in China werd geannuleerd vanwege de COVID-19-pandemie, hoewel er geen toernooiformaat was overeengekomen en noch omroepen of sponsors hadden getekend.

Een lancering in 2025 is nu gepland, zei Infantino, en beloofde gesprekken met voetbalbelanghebbenden, nadat de regerende raad het principe vrijdag had goedgekeurd.

Het zou kunnen worden georganiseerd in de Verenigde Staten en dienen als een testevenement voor het WK 2026, dat wordt georganiseerd in de VS, Canada en Mexico.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May