Nog geen zicht wat Nederland gaat doen 19 december
16 Dec 2022, 18:51
foto
De Nederlandse vicepremier Sigrid Kaag heeft vanmorgen haar opwachting gemaakt bij president Chan Santokhi. (Foto: Kabinet van de President)


Het is nog niet duidelijk geworden wat Nederland precies gaat doen op maandag 19 december over het slavernijverleden. Dan zal de Nederlandse premier Mark Rutte een toespraak houden over het slavernijverleden in het Nationaal Archief in Den Haag. De Nederlandse vicepremier tevens minister van Financiën, Sigrid Kaag, heeft intussen overleg gehad met president Chan Santokhi en diverse ministers. De president heeft benadrukt dat Suriname niet betrokken is bij het initiatief voor het aanbieden van excuses komende maandag. Hij vindt overleg en dialoog belangrijk.

De president heeft aangegeven dat de meningen verdeeld zijn over het aanbieden van excuses de komende maandag. “Wij zijn hier niet bij betrokken geweest. Wij bevinden ons thans in een situatie, waarbij verschillende standpunten over diverse aspecten van dit voornemen ter discussie staan”. Het is momenteel van belang om te discussiëren over de datum van 19 december, het traject na de excuses en wie erbij betrokken zullen zijn. Hij heeft benadrukt dat het vraagstuk zorgvuldig moet worden aangepakt, waarbij een integrale benadering belangrijk is.

Het standpunt dat volgens Santokhi ingenomen zal worden en het beleid dat hieruit zal voortvloeien, zullen niet tot enige vorm van polarisatie in Suriname moeten leiden of spanningen tussen de verschillende groepen creëren. Benadrukt werd het belang van structurele dialoog. Excuses kunnen niet eenzijdig worden aangeboden, heeft de president uitgelegd aan Kaag. “Wij zijn van mening, dat dit in goed overleg moet plaatsvinden rekening houdend met de sentimenten die spelen”, zei Santokhi.

President Santokhi hoopt het voornemen en de intenties van de Nederlandse regering ook op schrift te mogen ontvangen, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Dat zal een openhartige en constructieve discussie bevorderen.” Het is volgens Santokhi goed om de kwestie ook op de politieke agenda tussen de beide landen te plaatsen. “Het voornemen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden en in dat licht een aantal concrete initiatieven te lanceren wordt verwelkomd. Het is moreel een juist besluit en een noodzakelijke”, meent de president.

In Nederland heeft premier Rutte op de wekelijkse persconferentie geen onthullingen gedaan over wat er precies gaat gebeuren op 19 december. Rutte herhaalde dat hij inhoudelijk niets wil zeggen over zijn toespraak, meldt NOS. Hij wilde alleen kwijt dat hij iets gaat zeggen over "dat verschrikkelijke verleden dat we hebben met elkaar, waarin mensen ontmenselijkt zijn, als handelswaar zijn verkocht, op een verschrikkelijke manier zijn behandeld. Maar in welke termen ik dat ga doen, dat blijft voor maandag."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May