DNA legt nadruk op veiligheid bij Toerisme raamwet
16 Dec 2022, 22:43
foto
Minister Albert Jubithana van TCT, donderdag in De Nationale Assemblee.


De toerismesector kan een belangrijke bijdrage leveren voor de ontwikkeling van het land, maar er zijn randvoorwaarden hiervoor nodig. Diverse Assembleeleden wezen op de onveilige situatie in het land, waar roofmoorden en berovingen aan de orde van de dag zijn. Daarnaast is er te weinig geld uitgetrokken voor de Suriname Toerisme Autoriteit (STA) om aan de slag te kunnen gaan. Er is slechts SRD 1.5 miljoen beschikbaar, terwijl SRD 15 miljoen nodig is.

Bij de behandeling van de Toerisme raamwet en de Wet instelling van STA donderdag zijn de initiatiefnemers aan het woord gekomen. Hierna beantwoordde minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) vragen van Assembleeleden. Initiatiefnemer Obed Kanape (fractieleider ABOP) legde de nadruk op het cultuur- en natuurproduct van Suriname. Hij gaf aan dat toerisme door de hele samenleving werkt. Bij de stakeholdersmeetings is veel gesproken over de voorwaarden om het cultuurproduct aan te bieden aan de wereld. Kanape zei dat bij het directoraat Cultuur een heleboel zaken gedaan moeten worden als het gaat om de historische binnenstad welke op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Er zijn weinig middelen beschikbaar voor zo een belangrijk onderdeel voor verdere ontwikkeling van de toerismesector. Kanape vroeg waarom bijna alle historische panden als overheidskantoren draaien, terwijl in andere landen hierin musea en de horeca gevestigd zijn. Er moet volgens hem nagedacht worden over hoe de panden die nu gerenoveerd worden, ingezet zullen worden. Kanape benadrukte dat geld geïnvesteerd moet worden om materieel en immaterieel erfgoed te beschermen. Over het natuurproduct vroeg hij "hoe wij Suriname willen verkopen aan de wereld". Volgens hem kan er geleerd worden van andere landen die het goed doen en samenwerkingsverbanden aangaan. Ivanildo Plein (NPS) pleitte voor meer investering in het Directoraat cultuur. Er moet volgens hem een mindshift komen bij beleidsmakers om te investeren in deze sectoren.

Veiligheid
Chanrui Wang (VHP) legde de nadruk op de veiligheid. Hij haalde aan dat een winkelierster onlangs het leven heeft gelaten door een beroving. Hij vraagt continu naar opvoering van de veiligheid. “Mensen werken hard voor een eerlijk bestaan. Waarom mogen zij zich niet veilig voelen? Het kan niet dat om de ene dag een winkel beroofd wordt. Sommige mensen doen niet eens moeite om aangifte te doen, omdat er geen vertrouwen meer is. Hoeveel mensen moeten nog gedood worden voordat er ingegrepen wordt? Er wordt beloofd maar waarom wordt het niet omgezet in daden? De berovingen worden gruwelijker. Het moet niet normaal worden dat rovers mensen dood of verminkt achterlaten”, stelde Wang.

Stephen Tsang (NDP) stelde dat de veiligheid belangrijk is voor toerisme. De moord op de winkelierster is volgens hem de zoveelste zinloze roofmoord. Bijna elke dag hoor je van een beroving. Dit is funest voor het toerisme en de samenleving. Regering had honderden agenten ingezet om ministers, friends and family te beveiligen. “Hoeveel zijn nog daar? Stuurt u ze terug om het volk te beschermen. Het volk heeft bescherming nodig, niet de regering. Als het beleid zo prudent is waar bent u nog bang voor? Als de situatie niet houdbaar is voor Surinamers gaan toeristen ook wegblijven”, stelde Tsang. Hij vroeg wat er gedaan zal worden om de veiligheid te realiseren.

Melvin Bouva (NDP) vroeg de minister van Justitie en Politie om zo snel mogelijk met de betrokken actoren om de tafel te gaan om te bespreken hoe de situatie in Suriname veilig te houden. Ook Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, benadrukte het belang van de veiligheid. Voor de bevordering van toerisme is het volgens hem belangrijk dat er gesurveilleerd wordt, omdat dat zorgt voor veiligheid en een veiligheidsgevoel geeft. De minister erkende dat veiligheid een randvoorwaarde is voor toerisme en haalde aan dat in veel Caribische landen de reguliere politie ondersteund wordt door toerisme politie die de veiligheid van de toeristen waarborgt, terwijl de reguliere politie zich richt op ordehandhaving. “Suriname is een ander soort destinatie met een uitgestrekt achterland. Met juspol zal TCT nagaan hoe effectief beleid hierop te maken”, zei Jubithana.

Standaarden
Initiatiefnemer Cedric van Samson (VHP) sprak over de bereikbaarheid van verschillende oorden die een trekpleister vormen voor lokale en buitenlandse toeristen. Hij wilde weten wat TCT doet als het gaat om busroutes. Hij betreurde het dat de Vereniging van Taxihouders niet betrokken was bij de gesprekken, omdat toeristen zich vaker met de taxi door het land bewegen. Standaarden zijn volgens Van Samson belangrijk. “In het buitenland is het zodanig dat wanneer je uit de taxi stapt je kan vragen naar een ticket en je krijgt een bon. Standaarden zijn belangrijk en ik ben ingenomen dat hier standaarden bepaald zullen worden”. Standaarden bepalen volgens Van Samson de rating van je land.

Certificatie en standaarden zullen volgens de minister samengedaan worden met het Surinaams Standaarden Bureau. Jubithana benadrukte dat de toerismesector potentie heeft om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het bbp en het diversifiëren van de economie. Toeristische bestemmingen hebben in de afgelopen periode enorme verkracht getoond en hebben een push nodig om te voldoen aan de minimale voorwaarden.

Randvoorwaarden belangrijk
Om toeristen aan te trekken is het belangrijk dat Suriname als toeristische destinatie gedefinieerd wordt. Er worden reeds voorbereidingen gedaan om te investeren in een destinatie gids. Jubithana zei dat er keihard gewerkt zal worden aan goede gezondheidszorg, omdat dit een belangrijke voorwaarde is bij de keuze van een destinatie. Er wordt nu ook gewerkt aan klantvriendelijkheid en klantgerichtheid door middel van diverse trainingen in verschillende districten.

Volgens de minister krijgt het ministerie veel klachten over de onvriendelijkheid van personen en instituten naar toeristen toe. Een schone omgeving is volgens hem niet alleen de verantwoordelijkheid van de regering, maar ook van de burgers. “Netheid heeft te maken met onze attitude en welke wet we ook daaraan koppelen, Suriname schoonhouden kan pas als iedereen gaat bijdragen. De regering zal hierbij een faciliterende rol moeten hebben”, benadrukte de bewindsman.

Het grondenrechtenvraagstuk is ook een randvoorwaarde. “We moeten de woon- en leefgebieden en cultuur van de inheemsen en marrons beter respecteren en inzetten om ons land op de kaart te plaatsen. Ook de verschillende culturen moeten we inzetten. Randvoorwaarden zijn een uitdaging om toerisme verder te ontwikkelen, maar als wij de handen in elkaar slaan, zullen we overwinnen”, sprak de minister. De STA krijgt een startkapitaal van SRD 1.5 miljoen om aan de slag te gaan. Er is volgens de minister gewerkt met de ruimte die er was in de begroting van 2023, maar dat er minimaal SRD 15 miljoen nodig is voor de start. Om de autoriteit zelfvoorzienend te maken is voorgesteld om de inkomsten te herverdelen van de vertrekbelasting, een verhoging van de entree fee naar US$ 10 en de invoering van een horeca fee van 2% voor de autoriteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May