Coach Dalic: WK-run Marokko net als die van Kroatië in 2018
17 Dec 2022, 02:54
foto
De coach Zlatko Dalic van Kroatië met Ivan Perisic tijdens een training. Kroatië strijdt vandaag tegen Marokko om de derde plaats in het WK2022-toernooi. (Foto: Reuters)


Kroatië bereidt zich voor op een "enorme" wedstrijd tegen Marokko in de play-offs van vandaag om de derde plaats van het WK. De verrassende run van het Afrikaanse team naar de halve finales, doet volgens coach Zlatko Dalic denken aan het eigen succes van Kroatië op het toernooi van 2018.

Marokko, dat boven zijn gewicht uitkwam, versloeg België en Canada in de groepsfase voordat het de wereldkampioen van 2010 Spanje uitschakelde na strafschoppen in de laatste 16 en vervolgens de Europese kampioen van 2016, Portugal, versloeg in de kwartfinales.

De droomreeks van Marokko eindigde bij de laatste vier tegen Frankrijk, dat verrassende finalist Kroatië had verslagen in de WK-finale van 2018, maar ze werden toch het eerste Afrikaanse en Arabische land dat een halve finale van het WK bereikte.

Het Afrikaanse voetbal had een vertrouwenscrisis doorgemaakt na het laatste WK in Rusland, toen geen van de vijf teams de groepsfase overleefde, maar dat is nu allemaal veranderd met de prestaties van het team van Walid Regragui in Qatar.

"Marokko lijkt op ons van vier jaar geleden. Niemand had verwacht dat ze dit stadium zouden bereiken", zei Dalic. "Ze verdienen het om hier te zijn. Ze zullen een meer uitdagende tegenstander zijn dan in de eerste wedstrijd."

"Ze zijn gegroeid in zelfvertrouwen en gemotiveerd. Voor beiden is het een enorme en belangrijke match."

Kroatië en Marokko hadden in de groepsfase 0-0 gelijkgespeeld voordat beiden doorgingen naar de knock-outfase.

"Voor ons is het een grote wedstrijd. We hebben veel respect voor het Marokkaanse team. Ik denk dat ze dezelfde mentaliteit hebben als wij. Ook voor hen is het een enorme wedstrijd. Ze zullen met een grote opstelling komen."

Kroatië heeft verschillende blessurezorgen met Josko Gvardiol, Marcelo Brozovic en Josip Juranovic die twijfelachtig zijn, maar Dalic zei dat hij op het laatste moment een beslissing zou nemen.

"Dit is de zevende wedstrijd in een maand en we zijn een beetje moe en uitgeput. We hebben wat problemen met Gvardiol, Josip Juranovic en Brozovic. We zullen zien wat er gaat gebeuren. We moeten voorzichtig zijn." .

"We moeten eerlijk zijn en als iemand niet 100% fit is, moeten we erover praten."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May