AdeKUS afstudeerders tonen interesse in olie en gas Guyana
16 Dec 2022, 20:46
foto
De afstudeerders van AdeKUS op bezoek bij de Surinaamse ambassade in Guyana. Van l-r linksboven: ambassaderaad Benito Winter, professor Theo Wong en ambassadeur Liselle Blankendal.


Studenten van de opleiding Geowetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS)  hebben als onderdeel van hun Field Trip een officieel bezoek gebracht aan de Surinaamse ambassadeur in Guyana, Liselle Blankendal. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden die de gas- en oliesector biedt in het buurland.

Als ze straks afgestudeerd zijn, willen ze graag aan de slag als geoloog. En dat kan sinds 2015 ook in het buurland, dichtbij huis. De ambassadeur vertelt dat diverse Surinaamse bedrijven al vestigingen hebben in Guyana. Behalve de lokale zijn er veel buitenlandse multinationals die actief op het gebied van goud, olie en gas. "Ik zou vooral jongeren willen adviseren om zich goed te laten informeren. Check de website van deze bedrijven online op vacatures. Kom je ook eerst oriënteren in Guyana. Kom kijken of het land iets voor jou is".

Blankendal vertelt verder dat de ambassade faciliterend werkt als er bijvoorbeeld contactnummers of adressen nodig zijn.
Guyana werkt sterk aan stimuleren van local content. Bedrijven moeten zich voorbereiden om de toeleveringsketen rondom de grote multinationals  binnen de olie en gas exploratie van de grond te krijgen. Op verschillende gebieden zijn er diensten nodig die niet direct met de exploratie van de natuurlijke hulpbronnen te maken hebben maar gefocust zijn op de verzorging en opvang van de arbeidskrachten.

Ook het toerisme krijgt een boost in de drie Guyana's omdat de expats-, ervaringsdeskundigen binnen olie en gas, hun gezinnen en families meenemen of uitnodigen voor vakanties in het land waarin ze gedetacheerd zijn. Guyana focust zich nu vooral op verbetering van hun infrastructuur en uitbreiding van hotels en appartementen.

Ambassadeur gaat breedvoerig in op de vragen gesteld door de studenten Geowetenschappen. Haar assistent Benito Winter voegt er aan toe dat het wonen in een ander land veel voorbereiding vereist. Je moet eerst een netwerk opbouwen en gaat daarna wennen aan de cultuur en de bevolking.

Na afloop van de infosessie bedankte professor Theo Wong de ambassadeur voor de hartelijke ontvangst van studenten en docenten van de AdeKUS.

Stephany Kasketi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May