Mathoera content met veroordeling Doekhie
16 Dec 2022, 04:46
foto
VHP-topper Krishna Mathoera (foto: Ranu Abhelakh)


Politicus Krishna Mathoera van de VHP is content met de uitspraak van de rechter in de zaak tegen ex-parlementariër Rachied Doekhie van de NDP. De uitspraak van de rechter komt zeven jaar nadat Doekhie in 2015, haar en gezinsleden beschuldigde van gepleegde strafbare feiten. “Het duurt soms lang om recht te zoeken, maar gerechtigheid komt als je doorzet. Ik heb alle vertrouwen daarin en in de rechtsinstituten”, zegt Mathoera in een reactie aan Starnieuws.

Mathoera: “Het vonnis heeft bevestigd, dat Doekhie aan het liegen was en dat mijn zoon geen moordenaar is en wijlen mijn echtgenoot geen crimineel”. Ze onderstreept dat haar echtgenoot, wijlen luitenant-kolonel Robby Hussainali zich bijzonder heeft ingezet voor Suriname. Niet alleen tijdens zijn actieve dienstperiode bij het leger, maar ook in andere hoedanigheden. “Hij was echt iemand die van zijn land hield en als hij er niet meer is, heb ik als weduwe de plicht om zijn naam te zuiveren.”

Over de valse beschuldigingen over haar zoon, stelt Mathoera dat geen enkele moeder die de politiek instapt, wil dat haar kinderen valselijk beticht worden. In het bijzonder het predicaat krijgen van ‘moordenaar’. “Ik geloof dat ik als moeder ook de plicht had de naam van mijn zoon te zuiveren.”

Ex-Assembleelid Doekhie moet zijn uitlatingen over Mathoera rectificeren in de media waarin hij ook sorry moeten zeggen aan Mathoera, haar gezin en het publiek en verder moet hij een schadevergoeding van € 5000 betalen. Dit heeft kantonrechter Dayanand Bandhoe beslist op 8 november 2022.  De rechter besliste dat Doekhies uitspraken niet op waarheid berusten.

Mathoera betreurt het dat politieke leiders tot dit niveau kunnen gaan: vertellen van leugens op politieke podia voor eigen populariteit, sensatie en de kiezer afschrikken. “Dit zegt iets over de eigen integriteit van zo een leider, het schaadt de politiek en het vertrouwen van de burger in de politiek.”

De politieke campagnes op weg naar de verkiezingen van 2015 waren in volle gang, toen Doekhie op een partijbijeenkomst de beschuldigingen uitte. Zijn politieke rivaal, de nieuwkomer Mathoera zat toen ook in de race. “Deze verdachtmakingen waren louter bedoeld om mijn geloofwaardigheid te doen afnemen door mij af te schilderen als een crimineel, nog voordat mijn politieke carrière was begonnen.”

Politieke leiders hebben een zware verantwoordelijkheid om maatschappelijke en ontwikkelingsvraagstukken aan de kaak te stellen, vindt Mathoera. Het gaat om het nemen van bestuursverantwoordelijkheid en kiezers vertegenwoordigen in ons hoogste college van staat. Zorgvuldigheid, oprechtheid, vertrouwen zijn eisen die gesteld worden aan politici, benadrukt ze. “Hoe kun je publieke functies bekleden, terwijl je leugens verkondigt en door de rechter veroordeeld wordt”, stelt zij retorisch. “Het is jammer dat politiek tot dit niveau gaat in dit land, waardoor het vertrouwen van burgers in de politiek en politieke leiders al een hele tijd een dalende trend vertoont.”

Ook partijbesturen gaan niet vrijuit. “Ze moeten gedragsregels voor haar politici vastleggen en nastreven.” Mathoera vindt, dat de kwaliteit van een politie partij heel belangrijk is. Hiermee wordt de kwaliteit van het bestuur bepaald.  “Hoe sterker en integer politieke partijen en haar leiders, hoe sterker en beter het bestuur in een land.”  Als leiders voorafgaand aan hun bestuurlijke verantwoordelijkheid al onwaarheden verkondigen, hoe zullen zij dan handelen in het parlement of in een publieke functie, stelt zij verder.

“Ook al zou iemand een scheve schaats rijden dan is de plicht van politieke besturen en organen – daarvoor hebben partijen die – om in actie te komen en letten op de zorgvuldigheid, degelijkheid en gedragscode.” Hierdoor kunnen partijen en politici groeien. Mathoera verwacht na zeven jaar geen reactie meer van de NDP op Doekhies uitlatingen gedaan tijdens een partijbijeenkomst te Nickerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May