SUBCIP levert wetten voor verbetering ondernemingsklimaat
16 Dec 2022, 08:41
foto
Ondernemers en andere genodigden bij de tweedaagse workshop georganiseerd door het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling.


Het Suriname Business and Climate Innovation programma (SUBCIP) helpt openbare instellingen bij het ondersteunen van het concurrentievermogen en innovaties in de particuliere sector. Tot deze conclusie komt de Chief of Operations (COO) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), Steven Collins. Collins sprak bij de door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) georganiseerde tweedaagse workshop voor ondernemers die een grant hebben gehad van de IDB.

Het SUBCIP-programma heeft 8 wetten opgeleverd ter ondersteuning van de agenda voor goed bestuur en bedrijfsfacilitering van het land op gebieden zoals elektronische transacties, professionele licenties voor jaarrekeningen, auteursrechten en coöperaties.

De workshop is in samenwerking met de IDB georganiseerd in het kader van de verbetering van het investerings- en ondernemingsklimaat in Suriname. SUBCIP is in 2014 opgestart door de Competitiveness Unit Suriname (CUS). De officiële launch was in februari 2016.  Het doel van het project is ter ondersteuning en verandering van de wetgeving van het ondernemersklimaat van de private sector en de overheid, zodat ze op een hoger niveau gebracht kunnen worden. De officiële afsluiting was 13 december in Hotel Marriott.

Program Manager van de Competitiveness Unit Suriname (CUS), Susan Bansropansingh zegt dat binnen SUBCIP gefocust wordt op wetgeving. Er zijn een paar zaken gerealiseerd waaronder een draft van een privacy law, een wetgeving voor consumerprotection en competition law. Daarnaast zijn er zeven studenten afgestudeerd vanuit de Fablab Academy, die afkomstig is uit het project. Verder hebben 60 bedrijven, waaronder Spirits Grun2, Frederiksdorp fietsenpad en Amea Pineapple, een grant gekregen via Innovation for Firm Suriname (IFS).

Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) noemde tijdens haar toespraak de private sector de motor van de economie en stelde dat het SUBCIP-programma de bijdrage en toegevoegde waarde van de private sector aan de economie vergroot. Daarnaast ook een gemoderniseerd wettelijk en institutioneel kader te creëren om de particuliere sector te bevorderen voor meer groei, diversificatie en innovatie. Het huidige rechtskader moet worden geactualiseerd om activiteiten van de particuliere sector te ondersteunen.

Na het officiële gedeelte was er een rondleiding en konden ondernemers vragen stellen aan een panel dat bestond uit waarnemend directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera, onderdirecteur Bureau Intellectuele Eigendom, Kenneth Codrington en hoofd Legal Task Force, Anneke Chin A Lin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May