Raghoebarsing tikt het IMF op de vingers
15 Dec 2022, 04:52
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.


Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd dat het mede schuldig is aan de situatie in het land. Het instituut heeft tijdens de vorige regeerperiode -tegen waarschuwingen in- toch geld uitgeleend die nu een extra schuld van US$ 81 miljoen heeft opgeleverd, stelt de bewindsman. Hij heeft IMF ook gezegd dat hij geen 'theorieën' wil horen maar oplossingen wil. Suriname moet ook in het rijtje komen van landen waar een IMF programma wel succesvol is geweest.

Raghoebarsing heeft op een persconferentie verteld over het gesprek dat hij onlangs had met het IMF team. Hij heeft eerst uitgelegd dat de regering genoodzaakt was om bij het fonds aan te kloppen voor hulp. "20 jaar geleden waren we in staat om een vergelijkbare situatie met eigen kracht op te lossen," deelt de bewindsman mee.  "Toen we in 2020 de cijfers zagen, zagen we dat het dit keer niet zou lukken om op eigen kracht deze operatie te doen. We gaan het IMF nodig hebben, daarom hebben we ze ingeschakeld."

"Ik heb het IMF drie dingen gezegd," deelt Raghoebarsing mee. "Ik heb ze gezegd dat ik met de autoriteit praat van iemand die het opgelost heeft in 2000, zonder u. Ik praat niet uit theorie, niet uit economische handboeken. Ik praat als ervaringsdeskundige die onderdeel is geweest van oplossingen. Ik wil graag met mensen praten die niet met theoretische handboeken bij me komen, maar die met praktijk kunnen helpen."

"Het tweede wat ik ze heb gezegd is: jullie (IMF) hebben in 2015 een fout begaan," deelt hij mee. Door op een verkeerde manier leningen te verstrekken aan het Surinaamse volk. Jullie waren gewaarschuwd." Raghoebarsing geeft aan dat bij dat 'waarschuwingsgesprek' naast hem Chan Santokhi en Gregory Rusland aanzaten. "We hebben ze gezegd: Als jij die lening op die manier verstrekt zoals in 2015, ga je Suriname in een positie brengen dat een regering de keus gaat moeten maken tussen een lening aflossen of medicijnen halen. Dat is precies de situatie waarin we zitten. We zeggen dit niet als blame game. Maar ik denk wel dat jullie medeverantwoordelijkheid moeten nemen voor foute beslissingen die jullie toen hebben genomen. Dat heeft ons opgeleverd een kostenplaatje van US$ 81 miljoen, dat het volk vandaag terugbetaalt."

"Het derde wat ik ze heb gezegd is dat ze me geen economische theorie moeten vertellen," vervolgt Raghoebarsing. "Vertel me HOE ik de problemen ga oplossen. Vertel me van de voorbeelden uit landen waar het wel gelukt is en hoe ze het gedaan hebben." Hij voegt er aan toe dat het IMF ondertussen een email heeft gestuurd met een lijst van landen waar er succes is geboekt met herstelprogramma's.

"Zoals landen waar de brandstofprijs tot wel 100 procent gesubsidieerd was en de prijzen zijn aangepast," illustreert Raghoebarsing. "Met de inkomsten hebben ze hun sociale programma's kunnen uitvoeren. Dat is de steun waarmee IMF meerwaarde kan bieden. Ik heb geen behoefte aan theorieën. We zijn naar dezelfde universiteiten geweest. We beheersen de economie, we weten van geldscheppen etc, geen theorieën. Zeg me wat de voorbeelden zijn."
President Chan Santokhi heeft meegedeeld dat Suriname nog US$ 587 miljoen tegoed heeft bij IMF. Hij heeft benadrukt dat hij een nieuw programma wil. Omdat sommige doelen niet meer gehaald kunnen worden door bijvoorbeeld de oorlog in Europa, de onverwachte inflaties  maar ook omdat er niet genoeg capacitiet in huis is, geeft de president aan.

"Het IMF is doorgaans positief over de ontwikkelingen in ons land maar we lopen twee reviews achter," merkt Raghoebarsingh op. "We kunnen het niet maken dat we in maart aanstaande geen review hebben. We moeten met het IMF tot zaken komen." 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May