Slavernij excuses? Wat als…
14 Dec 2022, 14:49
foto


Disclaimer
Ik ben een Surinamer met een hooguit gemiddeld kennisniveau en geen hooggeleerde of deskundige in welke vorm dan ook. Ik weet niks beter dan elk ander mede Surinamer. De zaken die ik aanhaal zijn puur mijn mening op basis van het klein beetje logische denkcapaciteit welke ik door omstandigheden heb mogen komen te bezitten.

Slavernij excuses

Reeds enkele weken volg ik de ontwikkelingen rond de excuses die het Koninkrijk der Nederlanden van plan is uit te spreken over het slavernijgebeuren in Suriname. Momenteel heerst er een verschil van mening met betrekking tot het moment van het uitspreken van de excuses. De vraag die ik mij gedurende dit alles steeds weer stel is: wat is de toegevoegde waarde hiervan voor Suriname?

Het maken van een medemens tot slaaf is geen gebeurtenis die alleen Suriname heeft gekend. Gedurende het imperialistische tijdperk was dit nagenoeg een normaal gegeven. Bewoners van een middels oorlog veroverd land werden vaak genoeg tot slaaf gemaakt. Kortom: slavernij is geworteld in de wereldgeschiedenis. Op basis daarvan kan naar mijn inziens gesteld worden dat het heden dat we kennen een product is van een slavernijverleden. Like it or not!

Verder kan, naar mijn mening, ook gesteld worden dat slaaf zijn een keus was. Als ik word opgedragen een handeling te plegen is er maar één factor die mij ertoe kan bewegen dat te doen. Die factor is mezelf. Als ik weiger, kan ik gepijnigd/gedood worden, mijn geliefden kunnen bedreigd/mij ontnomen worden enzovoorts. Biedt het pijnigen/doden van mij de garantie dat ik zal over gaan tot uitvoering? Nee! Zo ook het pijnigen of ontnemen van mijn geliefden en welke andere benadering dan ook.

Echter, als ik dat alles wil ontlopen, moet ik kiezen voor het uitvoeren. Een keus die mijns inziens helemaal niet goed of slecht is, maar feit is dat het mijn keus is. Het Surinaamse slaven- geschiedenis weerspiegelt ook dit gegeven. De slavernij is op 1 juli 1863 afgeschaft, maar het is bij haast iedere Surinamer bekend dat er al daarvoor tot slaafgemaakten waren die hun vrijheid hadden opgeëist.

Als we menen trots te zijn op ons geliefd Suriname, moeten we ook meenemen dit heden ten daagse Suriname een product is van slavernij. Babun tere na babun skin!


Wat als...
Een medemens maken tot slaaf en dwangarbeid zijn gegevens die naar mijn mening verbannen moeten worden onder de mensheid. Punt! Er zijn vele Surinamers die bijvoorbeeld werken zonder een contract waarin hun rechten en plichten zijn opgenomen. Wat als we aandacht geven hieraan in plaats van excuses eisen? Komt Suriname niet beter daarvan af?  Er zijn ook Surinamers die werken op basis van een 'contract', maar toegang tot de juridische wereld kost je al snel een arm en een been. Daardoor kunnen kan moeilijk het recht gezocht worden laat staan te vinden. Wat als we aandacht geven hieraan in plaats van excuses eisen? Komt Suriname niet beter daarvan af?

Er zijn Surinamers die werken in situaties waar je niet naar huis over kan schrijven, maar omdat ze niet beter weten blijven ze daarin. Wat als we aandacht geven hieraan in plaats van excuses eisen? Komt Suriname niet beter daarvan af? Er zijn werkgevers die in een Republiek oftewel rechtstaat wet en regelgeving lappen aan hun laars. Wat als we aandacht geven hieraan in plaats van excuses eisen? Komt Suriname niet beter daarvan af? Kortom: er zijn naar mening andere zaken die relevanter, waardevoller en dringender zijn voor Suriname dan de gebeurtenissen van voor de afschaffing van de slavernij. Je kan leren uit je geschiedenis, maar daarin blijven steken lost niets op.

Algy Johns
johns.dkq@gmail.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May