Marokko herschrijft WK-geschiedenis Afrika
13 Dec 2022, 02:56
foto
Fans van Marokko vieren feest met vlaggen in het Piccadilly Circus in London na het bereiken van de halve finale. (Foto: Reuters)


Afrikaanse teams hebben verschillende gigantische resultaten behaald op Wereldbekers, maar er gaat niets boven de ongekende run van Marokko in Qatar, die de hoop op meer vertegenwoordiging bij toekomstige toernooien zal aanwakkeren.

Marokko heeft België, Spanje en Portugal uitgeschakeld - allemaal gerangschikt in de top 10 van de wereld - om het eerste Afrikaanse team te worden dat de laatste vier bereikt. Ze kijken woensdag uit naar het hoofd van regerend WK-kampioen Frankrijk.

Kameroen maakte Argentinië van streek tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990 in Italië en ging door naar de kwartfinales, terwijl Senegal hetzelfde deed tegen Frankrijk toen ze in 2002 begonnen met de verdediging van hun titel. De 0-1 nederlaag van West-Duitsland tegen Algerije in 1982 was ook een van de schokkende resultaten aller tijden van het toernooi.

Maar voor de rest zijn de prestaties van het continent in het paradepaardje beperkt geweest, de reden waarom Issa Hayatou, de voorzitter van de Confederation of African Football (CAF), die al lang in dienst is, de eisen van zijn leden voor meer plaatsen in de finale, stopte. "We hebben het resultaat nodig om een sterke zaak te maken", vertelde hij herhaaldelijk aan CAF-vergaderingen.

Van de 160 wedstrijden gespeeld door Afrikaanse partijen op het WK, zijn er slechts 37 gewonnen voor een slagingspercentage van minder dan 25%.

Eerste deelnemers

Egypte was de eerste Afrikaanse deelnemer in 1934, onder leiding van de Schotse coach James McCrae, maar ging na één wedstrijd naar huis en verloor met 4-2 van Hongarije in Napels.

Het grootste deel van Afrika stond nog steeds onder koloniale heerschappij toen het WK na de Tweede Wereldoorlog werd hervat, maar toen landen onafhankelijk werden, nam het CAF-lidmaatschap toe en begon Afrika wat spieren te buigen.

Het continent heeft het WK van 1996 in Engeland geboycot, omdat het Afrika geen plaats had gegeven in de finale van 16 teams – het moet om één plek spelen met teams uit Azië en Oceanië – en om te protesteren tegen de toetreding van Zuid-Afrika in de kwalificaties.

Een enkele Afrikaanse plek werd toegekend aan Mexico 1970, waar Marokko onderaan de groep eindigde, hoewel Bulgarije in hun laatste wedstrijd gelijk bleef.

Zaïre, nu de Democratische Republiek Congo, werd in 1974 belachelijk gemaakt toen ze alle drie de wedstrijden verloren, waaronder met 9-0 van Joegoslavië. De Joegoslavische coach van Zaïre, Blagoje Vidinic, wisselde de doelman na een 4-0 achterstand in 22 minuten.

Schande van Gijon
Een 3-1 overwinning voor Tunesië op Mexico in Argentinië in 1978 zorgde voor een groot deel voor herstel van het moreel in Afrika en in 1982 hadden twee teams de pech om niet door te gaan: Kameroen ging naar huis na drie gelijke spelen en Algerije werd uitgeschakeld na de "Schande van Gijon" toen West-Duitsland Oostenrijk versloeg met 1-0 in een naar verluidt gekunsteld resultaat waardoor de Noord-Afrikanen derde werden in de groep.

De Duitsers scoorden vroeg en het spel verslechterde geleidelijk tot een virtuele stilstand in de tweede helft. Vervolgens oordeelde de FIFA dat de laatste twee wedstrijden in elke groep gelijktijdig moesten worden gespeeld om herhaling te voorkomen.

Marokko was de eerste Afrikaanse ploeg die zich kwalificeerde voor de tweede etappe in Mexico 1986 en versloeg Portugal en eindigde voor Engeland in hun groep.

De opmars van Kameroen naar de laatste acht in 1990 sprak wereldwijd tot de verbeelding, vooral de doelpunten en dansvieringen van de 38-jarige Roger Milla, wiens opname was bevolen door de president van het land.

Handbal

Die prestatie hield de belofte in dat Afrika niet lang op zich zou laten wachten om een WK-winnaar voort te brengen, maar alleen Senegal in 2002 en Ghana in 2010 wisten bij de laatste acht te komen.

Met Zuid-Afrika als gastheer in 2010, had Afrika zes teams, maar alleen Ghana kwam voorbij de eerste ronde, een plek in de halve finale werd geweigerd door een controversiële handbal van Luis Suarez uit Uruguay.

Het werd nog erger in Rusland in 2018 toen geen enkele Afrikaanse ploeg de laatste 16 haalde, wat leidde tot serieuze reflectie over de richting van het spel op het continent.

Maar Marokko's klas van 2022 heeft de stemming veranderd en zal nog jaren worden gevierd.

Afrika heeft negen plekken - plus een mogelijke extra via play-offs - bij de uitgebreide finales van 48 teams in 2026, maar er zullen zeker meer plaatsen komen op toernooien daarna.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May