Boy Edgar prijs voor meesterfluitist Ronald Snijders
12 Dec 2022, 12:50
foto
Fluitvirtuoos Ronald Snijders heeft de prestigieuze Boy Edgar prijs ontvangen.


Begin dit jaar ontving de fluitvirtuoos, Ronald Snijders, het bericht dat aan hem de prestigieuze Boy Edgar prijs was toegekend. De uitreiking ervan heeft op 7 december 2022 op feestelijke wijze plaatsgevonden in het Bimhuis te Amsterdam. De Boy Edgar prijs is de belangrijkste award in de Nederlandse-Jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre.

De verkrijger ontvangt de bronzen wisselsculptuur John Coltrane van Jan Wolkers en een geldbedrag van 25.000 euro. De prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazz trompetist Boy Edgar die tijdens zijn leven een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het jazzgebeuren in Amsterdam. Het moet daarom als een grote eer beschouwd worden dat deze prijs aan Ronald Snijders, als eerste musicus van Surinaamse afkomst, is uitgereikt.

Uit het juryrapport wordt het navolgende geciteerd: Fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders geldt al meer dan 50 jaar als vernieuwer in het jazzveld. Door de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina te vermengen met jazz, funk en soul, brengt hij een gehele klankwereld tot leven. Ook als improvisator en vaandeldrager voor kasekomuziek drukt hij zijn stempel op de ontwikkeling van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Vanuit een sterke liefde voor zijn wortels, startende bij de muzikale erfenis van zijn vader, heeft Snijders een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen. De connectie met de jongere muscici is voor hem essentieel. Hij is een genereus musicus die ervoor zorgt dat ook andere musici kunnen stralen.

Vermeldenswaard is dat aan Ronald reeds diverse awards zijn uitgereikt, zowel in Suriname als daarbuiten. Ook zijn hem ereordes verleend in Suriname en Nederland. Zijn Belangrijkste instrument is de dwarsfluit maar hij bespeelt daarnaast onder andere ook de alt- en basfluit, de picollo en de bamboefluit. Ronald kan gerekend worden tot de beste fluitisten ter wereld en geniet als zodanig mondiale bekendheid. De magie van zijn spel is van dien aard dat Hindoes geneigd zouden zijn te denken dat hij de inspiratie rechtstreeks heeft ontvangen van Lord Krishna, de goddelijke fluitspeler.

Ook in Suriname heeft hij in de loop der tijden concerten verzorgd. Het laatste optreden was enkele jaren geleden in een uitverkocht Torarica, georganiseerd door het conservatorium van Suriname. Maar hij schroomt er niet voor ook in kleiner verband het publiek te verrassen. Toen hij enkele weken geleden in Suriname was, heeft hij met zijn getalenteerd nichtje Cherish Snijders, die de kaseko drum bespeelt, het publiek in Don Julio getrakteerd op een kort maar spectaculair optreden.

Na de prijsuitreiking vergastte Ronald het publiek in het tot de laatste stoel bezette Bimhuis op een spetterend concert met zijn 13 man tellend orkest bestaande uit topmusici van verschillende nationaliteiten. Enkele bekende namen van Surinaamse participanten zijn: Yannick Hiwat die thans in Nederland furore maakt als vioolvirtuoos, Robby Alberga een gerenommeerd gitarist, Cherish Snijders op de kawina drum en Glenn Gaddum Sr. op de elektrische piano en synthesizer. Ronald maakte met zijn optreden de kwalificatie van innovatief, creatief en improviserend musicus volledig waar. Hij bracht zowel oude als nieuwe nummers waarbij de ode aan zijn vader, Eddy Snijders, diepe indruk maakte op het publiek. Maar ook het nummer Tucayana, een hommage aan de oudste bewoners van ons land, waarbij Ronald de bamboefluit bespeelde met begeleiding van het gehele orkest, imponeerde. De blaassectie bestaande uit drie blazers en de percussionisten leverden een excellente bijdrage.

De uit Bangladesh afkomstige conservatorium leraar tabla, Nitin Biswas, zorgde voor een spectaculair optreden. Hij begon met een solo nummer waar het publiek stil van werd. Hierna toonde Ronald wederom zijn creativiteit door de tabla maestro moeiteloos te incorporeren in de kasekomuziek. Het concert eindigde, hoe kan het ook anders met enkele kaseko(jazz) nummers waarbij de aanwezigen van hun zetel opstonden en spontaan meedansten. Het was duidelijk dat het publiek intens had genoten. Hierna bestond de gelegenheid om de glunderende maar toch enigszins emotioneel aangedane grootmeester van de fluit persoonlijk geluk te wensen.

Tot de aanwezigen behoorden onder andere de ambassadeur van Suriname in Nederland Rajendre Khargi die Ronald op het podium feliciteerde en hem dankte voor de 'softpower' die hij gebruikt heeft om middels zijn vernieuwende (Surinaamse)jazzstijl ons land op de muzikale wereldkaart te brengen.

Carlo Jadnanansing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May