WK 2022: 10 grote momenten tot nu toe
12 Dec 2022, 09:13
foto
De flamboyante voetbalstijl van Brazilië heeft altijd het carnaval naar het veld gebracht; de kant van de samba-natie staat bekend om de showboating-tricks en komedie die het team een genot maken om naar te kijken voor miljoenen over de hele wereld.


Het WK in Qatar bevindt zich nu in de halve finale: Argentinië, Frankrijk, Kroatië of Marokko zal aanstaande zondag de grootste voetbalprijs winnen in het Lusail Stadium. Maar het WK 2022 heeft al tal van grote momenten opgeleverd die waarschijnlijk niet snel zullen worden vergeten.

Iraanse spelers zingen het volkslied niet
In hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Engeland, namen de spelers van Iran de moedige stap om hun volkslied niet te zingen voor de aftrap. Het was een gebaar om hun steun te betuigen aan de landelijke protesten die in hun land plaatsvinden na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, in hechtenis van de zedenpolitie.

Hun stilzwijgen sprak boekdelen en verhoogde de druk op de Iraanse regering, die vorige week de zedenpolitie schorste.

Saudi-Arabië verslaat Argentinië
De WK-campagne van Argentinië is zo vol drama geweest dat je gemakkelijk vergeet dat het begon toen ze in hun openingswedstrijd met 2-1 verloren van Saoedi-Arabië.

Het op een na laagst geplaatste team in het toernooi maakte een ongelooflijke comeback na een doelpunt en scoorde tweemaal in een tijdsbestek van vijf minuten in de tweede helft. Het resultaat zorgde voor bevingen in de voetbalwereld. Het feit dat Saoedi-Arabië hun volgende twee groepswedstrijden verloor, deed er niet toe. Het was niet alleen een overwinning voor het nationale team. Het was een overwinning voor de natie.

Duitse spelers bedekken hun mond

In hun eerste groepswedstrijden hadden de aanvoerders van Engeland, Wales, Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en Denemarken besloten om OneLove-armbanden te dragen, een symbolisch gebaar voor antidiscriminatie. Maar de FIFA verbood de armband en dreigde met sancties voor elk team waarvan de aanvoerder hem op het veld droeg.

Uit protest tegen de beknotte vrijheid van meningsuiting, poseerde het hele Duitse nationale team voor hun pre-match foto met hun handen voor hun mond.

Duitse spelers bedekten hun mond toen ze poseerden voor de groepsfoto van hun team voor hun eerste WK-wedstrijd tegen Japan. (Foto: Reuters)

Messi's doelpunt tegen Mexico
De heldendaden van Emiliano Martinez in de strafschoppenserie tegen Nederland hebben Argentinië op een steenworp afstand van de finale gebracht. Na hun nederlaag tegen Saoedi-Arabië in de openingswedstrijd, had Martinez gezegd dat elke wedstrijd vanaf dat moment vergelijkbaar is met een finale. De eerste daarvan was tegen Mexico, waar een nederlaag Argentinië terug naar huis zou hebben gestuurd.

Het deksel van deze snelkookpan van een wedstrijd werd in de tweede helft eraf geblazen door de linkerschoen van Lionel Messi. Het was een verbazingwekkende finish van buiten de zestien in de benedenhoek. Achteraf gezien is dit waar hun WK echt begon.

Braziliaanse show tegen Zuid-Korea

Natuurlijk, dit was geen moment - het waren 45 minuten. Maar het was een flits van schittering die uiteindelijk te snel voorbij zou gaan. Brazilië stond tijdens de rust met 4-0 voor in hun ronde van 16 wedstrijd. Het was niet alleen de Zuid-Koreaanse backline, maar de bredere voetbalwereld die ze lieten dansen op hun sambabeat. Het was een optreden waar Brazilië historisch bekend om staat: snel aanvallend spel, scherpe bewegingen en flair.

Hun campagne is uiteindelijk misschien in tranen geëindigd, maar gedurende die minuten was Brazilië Brazilië en het was prachtig om naar te kijken.

Weghorst's geniale moment
Het doelpunt van Wout Weghorst in de 11e minuut van de blessuretijd om Nederland terug te brengen van de rand van de nederlaag tegen Argentinië in de kwartfinale, zal de boeken ingaan als een van de mooiste WK-momenten aller tijden. Het vakmanschap en het bewustzijn van de snel genomen vrije trap verraste de Argentijnse verdediging en miljoenen over de hele wereld. Afgezien van de timing en het gewicht van het doelpunt, het feit dat Weghorst een aanvaller van Burnley was wiens speelstijl hem tot een minachtende figuur in het voetballende publiek had gemaakt, verhoogde het ongeloof van het moment alleen maar.

Weghorst had eerder ook al gescoord en het doelpunt uit een vrije trap was zijn tweede van de wedstrijd. Dat hij Nederland – dat verloor in een strafschoppenserie – nog steeds niet kon redden, maakt het genie van Weghorst nog meer een underdog-verhaal voor alle leeftijden.

De tijdloze soldaten van Kroatië

Ze boekten een penalty shootout-overwinning op Japan in de ronde van 16 en hielden vervolgens hun moed in bedwang tegen het felbegeerde Brazilië om vrijdag een plek bij de laatste vier te boeken, voortbouwend op een verbluffende erfenis.

Overweeg deze statistiek: in de zes Wereldbekers waaraan Kroatië heeft deelgenomen, hebben ze drie keer de halve finale bereikt. Het bereiken van de finale in 2018 werd beschouwd als het hoogtepunt voor dit team. Hun saaie, logge optredens in de eerste paar games deze keer, namen de zorgen over hun leeftijd en snelheid niet weg. Maar wat ze missen aan behendigheid, maken ze goed in bekwaamheid en ervaring.

Interessant is dat ze sinds 2018 nog geen knock-outwedstrijd in 90 minuten hebben gewonnen. Kroatië beheerst de kunst van het slaan en grijpen. Messi en het Argentijnse team, die als volgende tegenover hen staan, zullen niet de fout maken hen te onderschatten.

De magische run van Marokko
Toen ze coach Walid Regragui hoog optilden om hun overwinning op Portugal in de kwartfinale te vieren, belichaamde dat de ongekende prestaties van Marokko.

Bij elk WK is er één team dat boven zijn gewicht uitsteekt en zowel kansen als tegenstanders verslaat. Het was Ghana in 2010, Costa Rica in 2014 en Kroatië in 2018. Deze keer is de mantel overgenomen door Marokko, dat geschiedenis heeft geschreven door als eerste Afrikaanse natie de halve finale te bereiken.

De bestemming is net zo ongelooflijk als hun reis om er te komen. Ze stonden bovenaan een groep met Kroatië en België, schakelden Spanje uit na strafschoppen in de achtste finales en vervolgens Portugal in de kwartfinales. Ondanks de kracht van de tegenstand waar ze tegenaan lopen, hebben de Atlas Lions slechts één keer toegegeven in het toernooi.

Tijdens het proces heeft de Marokkaanse kant niet alleen hun natie geïnspireerd, maar ook de Arabische wereld, Afrika en het grotere Zuiden, en is het de favoriet van de neutrale geworden. Hun fans waren de meest kleurrijke en prominente tijdens het WK. Maar hun geheime saus? Families van spelers, en vooral hun moeders, die het team vergezelden, kusten hen en wensten hen geluk en dansten zelfs met hen op het veld.

Ronaldo op de bank
Je moest het teamblad een paar keer lezen om er zeker van te zijn dat je zijn naam niet had overgeslagen. Cristiano Ronaldo die werd afgezet voor Portugal's ronde van 16 wedstrijd tegen Zwitserland, voelde seismisch. Coach Fernando Santos had tijdens zijn persconferentie van de vorige dag zijn ongenoegen uitgesproken over Ronaldo's reactie op zijn uitval tegen Zuid-Korea en had geweigerd te bevestigen of hij de armband zou krijgen.

Hoewel Ronaldo geen aanvoerder was, voelde het onwaarschijnlijk, maar dat hij helemaal werd afgezet, werd niet eens als een mogelijkheid beschouwd. Portugal zag er tijdens zijn afwezigheid jong, wild en vrij uit en won met 6-1. Het feit dat zijn vervanger, Gonçalo Ramos, een hattrick scoorde, maakte het verhaal alleen maar sterker.

Blessure tijd

Er werd maar liefst 563 minuten blessuretijd gespeeld in de groepsfase van dit WK. In de groepswedstrijd Engeland-Iran werden 27 minuten toegevoegd aan de reguliere 90. Dat is allemaal het resultaat van een weloverwogen beslissing van de FIFA om strikter dan ooit tevoren tijd toe te voegen voor alle onderbrekingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May